De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaats is op zijn trein, vindt Marc Van Ranst
Volledig scherm
PREMIUM
De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaats is op zijn trein, vindt Marc Van Ranst © Florian Van Eenoo Photo News

Marc Van Ranst pleit voor systeem waarbij reiziger kan zien hoe vol een trein zit: “Staanplaatsen moeten we absoluut vermijden”

Overvolle treinen naar de kust, chaos in het station van Oostende, en straks nog eens extra treinen naar de kust: burgemeester Tommelein wil een reservatieysteem, maar noch de NMBS noch de treinreizigers vinden dat een goed idee. Voor viroloog Marc Van Ranst is één ding heel belangrijk: “De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaatsen zijn. Want staanplaatsen moeten we absoluut vermijden.”

53 reacties

  • De Metsler Marc

    4 jaar geleden
    Een systeem, wel niet moeilijk he dat Tommelein en Van Ranst zich eens bemoeien met hun taak en niet met de NMBS die weten goed genoeg wat ze moeten doen, van wanneer gaan die heren nu al wetten stellen aan de NMBS.
  • Hans Plas

    4 jaar geleden
    Een systeem? Dat nmbs de ramen van de treinen eens kuist, dan kan je het zien.
  • Johan Billiet

    4 jaar geleden
    Met alle respect voor prof. Van Ranst maar deze schijnt blijkbaar weinig de trein te nemen, vooral in de zomerperiode en vooral deze met bestemming kust. Vaak moet je al van in Leuven rechtstaan daar trein hopeloos overvol. Door de spontane besluitvorming van de reiziger om een bepaalde trein al dan niet te nemen, kan je nooit op voorhand zeggen hoeveel plaatsen bezet zijn...en verder op de reis bezet zullen worden..
  • piet devlieger

    4 jaar geleden
    Van Ranst zou er beter voor pleiten dat de mensen de trein en het openbaar vervoer zoveel mogelijk mijden - net als vliegtuigen trouwens. Wie nu een overvolle trein neemt speelt met zijn gezondheid en leven en dat van anderen. Is dat nu echt nog niet doorgedrongen ?
  • bob jansens

    4 jaar geleden
    Overheid zou beter investeren zodat meerdere kustgemeenten per trein bereikbaar zouden zijn, denk maar aan Middelkerke, Nieuwpoort, De Haan. Dan zouden de mensen veel beter verspreid kunnen worden over het ganse kustgebied.