Brussel: algemene mondmaskerplicht zodra alarmdrempel van 50 gevallen per 100.000 bereikt is

Momenteel is de situatie in Brussel nog niet dramatisch, maar zodra die nog een graad verslechtert, komt er automatisch een mondmaskerplicht. Dat zegt de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS).

Brussel zou dezelfde kant opgaan als Antwerpen, klonk het vorige week bij virologen. Deze week blijkt dat er inderdaad een exponentiële stijging van het aantal gevallen in de hoofdstad was, maar die stijging vlakt momenteel wat af. Er komen op dit moment nog geen maatregelen, er wordt wel meer gecontroleerd en getest. Dat zeggen de Brusselse minister-president Rudi Vervoort en het hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie Inge Neven op een persmoment.

Maar zodra de alarmdrempel van gemiddeld 50 gevallen op 100.000 inwoners per week bereikt wordt, komt die mondmaskerplicht er wel, zei Vervoort. Dat hebben hij en de burgemeesters van de 19 gemeenten beslist op een overleg. Daar lag zowat alles op tafel, zei Vervoort. ‘We mogen ons niet door angst laten regeren, maar ook niet door egoïsme’, aldus de minister-president.

Alarmdrempels overschreden

Momenteel ligt dat weekgemiddelde nog op 38 gevallen, en komen er dus ook geen bijkomende maatregelen.

Er zijn nu gemiddeld 442 gevallen per week, over een gemiddelde van zeven dagen. Dat is minder dan vorige week, toen waren het er 458. Wat wel zorgen baart, is dat slechts 30 tot 40 procent kon worden teruggebracht tot clusters. Het gaat dus wel degelijk om een gegeneraliseerde verspreiding. 17 van de 19 Brusselse gemeenten zijn al over de alarmdrempel van 20 gevallen per 100.000 personen gegaan.

Jonge mensen

De meerderheid van die nieuwe gevallen zit in de leeftijdscategorie 20 tot 49 jaar oud, zegt Vervoort. ‘Daarom zien we ook een relatief tragere stijging bij het aantal hospitalisaties. Jongere mensen ervaren namelijk minder symptomen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet aan kunnen overlijden’, waarschuwde Vervoort. Over een periode van 14 dagen is het aantal hospitalisaties verdubbeld. ‘In maart zagen we op diezelfde periode quasi een vervijftigvoudiging, zover zijn we nog niet’, klonk het bij Vervoort.

Uiteindelijk zullen de 19 gemeenten dagelijks overleggen over het verloop van de coronacrisis. Daar is per gemeente één iemand voor verantwoordelijk. Zij kunnen alsnog beslissen om zwaardere maatregelen te implementeren.

Verder zet Vervoort vooral in op de handhaving van de bestaande regels. ‘De tijd van sensibiliseren is voorbij, we zullen nu ook sanctioneren.’

Meer