Direct naar artikelinhoud
WielrennenUpdate

Fabio Jakobsen buiten levensgevaar, Groenewegen excuseert zich

Fabio Jakobsen buiten levensgevaar, Groenewegen excuseert zich
Beeld Photo News

Renner Fabio Jakobsen is volgens koersdokter Barbara Jerschina buiten levensgevaar. De Nederlander werd gisteren bij een massasprint tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen de hekken in gereden door landgenoot Dylan Groenewegen, die gediskwalificeerd werd. Jakobsen raakte levensgevaarlijk gewond en ging gedurende vijf uren onder het mes.

“Jakobsen heeft de operatie doorstaan, zijn leven wordt niet langer bedreigd”, verklaart dokter Jerschina. De Nederlander onderging in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur. 

Wel wordt Jakobsen nog wat langer in een kunstmatige coma gehouden. De wielrenner zou eigenlijk vandaag al wakker gemaakt worden, maar dat wordt nu op zijn vroegst vrijdag, zo meldt een woordvoerder van het ziekenhuis in Katowice volgens het Poolse persbureau PAP. “We proberen hem stap voor stap uit zijn kunstmatige coma te halen. Dat zal vermoedelijk vrijdagmorgen gebeuren. Dan is ook meer over zijn gezondheidstoestand te melden.”

Inmiddels reageerde Dylan Groenewegen: “Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is. Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt”, klinkt het op Twitter. “Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

Twitter bericht wordt geladen...

Horrorcrash

Het waren vreselijke beelden gisteren. Dag op dag één jaar na het overlijden van Bjorg Lambrecht werd de Ronde van Polen opnieuw opgeschrikt door een dramatische valpartij. Groenewegen lag met nog enkele hectometers te gaan op kop, maar week dan van zijn sprintlijn af om de deur dicht te doen voor de aanstormende Jakobsen. 

De renner van Deceuninck-Quick.Step belandde net voor de finishlijn aan hoge snelheid in en over de dranghekken. Bij de valpartij raakte Jakobsen een jurylid dat net naast het parcours stond. Groenewegen kwam als eerste over de aankomst, maar ook hij kwam ten val. Net als enkele andere sprinters die meededen om de zege. Onder hen landgenoot Jasper Philipsen, die geen al te zware gevolgen aan zijn val overhield.

Zelf liep Groenewegen ook blessures op en ging intussen onder het mes. De Nederlander heeft een gebroken sleutelbeen.

Fabio JakobsenBeeld Photo News

Klacht

Na de wedstrijd maakte de Poolse organisatie bekend Groenewegen uit de uitslag te schrappen. De Nederlander wordt gediskwalificeerd, de winst gaat naar Jakobsen. Jumbo-Visma, de ploeg van Groenewegen, bood publieke excuses aan voor het voorval. 

Het sprintmanoeuvre van Groenewegen wordt sterk veroordeeld. “Ze moesten hem in de gevangenis smijten”, was de eerste reactie van teambaas van Deceuninck-Quick.Step Patrick Lefevere. 

“Dit was een heel vuile actie van Groenewegen”, aldus Lefevere. “Hier heb ik geen begrip voor.” Op beelden van de sprint is te zien hoe Groenewegen “bijna gaat liggen op Fabio” waardoor die zijn evenwicht verliest en tegen de nadar valt. “Dit is een aanslag”, zegt Lefevere nog. “Fabio was aan het wachten tot de laatste 50 meter, zonder die actie van Groenewegen vliegt hij hem voorbij.” 

Lefevere legde ondertussen al een klacht neer bij de UCI en ook de ploeg zal een klacht neerleggen bij de politie in Polen. “Dit kan je niet voorbij laten gaan”, zegt Lefevere. 

Ook de jaarlijkse weerkerende sprint in dalende lijn in de Ronde van Polen wordt op de korrel genomen.