©  Getty Images

Wielerwereld is unaniem: UCI en organisatie moeten leren van horrorcrash Jakobsen

Daags na de doodsmak van Fabio Jakobsen in de openingsrit van de Ronde van Polen blijft de horrorcrash de gemoederen beroeren op Twitter. Tal van (oud-)wielrenners geven aan dat ze de diskwalificatie van Dylan Groenewegen terecht vinden, maar zeggen ook dat de organisatie niet vrijuit gaat. Hieronder bundelden we voor u de opvallendste bezwaren… en suggesties voor een veiligere aankomstzone in de toekomst.

Rob Rodiers

LEES OOK. Fabio Jakobsen buiten levensgevaar: “Alle beenderen in zijn gezicht gebroken”

Dat het manoeuvre van Dylan Groenewegen niet door de beugel kon, daar is eigenlijk iedereen het over eens. Maar zoals oud-sprinter Robbie McEwen opmerkt: sprinters maken in het heetst van de strijd vaker van dit soort manoeuvres. Moeten UCI en organisatoren dan ook niet werken aan de punten waar ze vat op hebben? Zoals de beveiliging van de aankomstzone. “Waarom richt de UCI zich niet op de veiligheid van de laatste kilometer in plaats van op de hoogte van de sok”, vraagt de ooit aalvlugge Australiër zich luidop af.

In het filmpje van bij de tweet van oud-(baan)wielrenner Alex Rasmussen is het verschil tussen de dranghekken in de Tour de France en de Ronde van Polen bijvoorbeeld goed te zien.

Waar Cavendish niet weg gekatapulteerd wordt over de hekken, krijgt Fabio Jakobsen tijdens zijn duik te maken met dusdanig hoge G-krachten dat hij zelfs zijn helm verliest.

Volgens de Strava-gegevens van Ryan Gibbons haalde de Zuid-Afrikaanse sprinter van NTT een topsnelheid van 82 km/u in de dalende aankomststraat van Katowice. Iedereen weet: hoe hoger de snelheid, hoe groter de impact bij een botsing. Iets wat bij de Ierse oud-wielrenner Sean Kelly duidelijk in het verkeerde keelgat schoot.

TV-maker Luc Kempen sluit zich daarbij aan, getuige onderstaande bedenkingen…

Intussen regent het ook suggesties voor toekomstige sprints in meer veilige omstandigheden. Zo posten Sporza-Journalist Bart Aerts en Erwin Borgonjon, trainingscoördinator Cycling Vlaanderen, ieder een constructief voorstel op Twitter. Het moge duidelijk zijn dat niemand beelden zoals die van woensdagavond in Katowice wil terugzien. De internationale wielerfederatie (UCI) weet wat het te doen staat.