© Nationaal Crisiscentrum

Steven Van Gucht: “Het najaar wordt heel moeilijk, maar er is een ambitieus plan”

Gemiddeld 550 mensen per dag hebben de voorbije week het coronavirus opgelopen, een stijging van 46 procent. Dat heeft Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum.

“De cijfers lijken gestabliseerd, maar we moeten blijven oppassen. In de provincie Antwerpen is de toename heel sterk teruggevallen, maar dat betekent wel dat onder meer in Brussel de toename heel sterk is. In het Brussels Gewest gaat het bijvoorbeeld om een stijging van 150 procent.”

LIVE.Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De grote drama’s zoals tijdens de eerste golf zien we voorlopig niet in ziekenhuizen en woon-zorgcentra, zegt Van Gucht. “Dat heeft ermee te maken met dat we beter voorbereid zijn. We zien de ijsberg onder water nu veel beter liggen. Nu is het zaak om te handelen voor de ijsberg boven water komt en schade aanricht. Het virus is immers nog altijd even sterk.” 

“Najaar wordt heel moeilijk”

Het bestrijden van de epidemie vraagt en integrale aanpak, aldus nog Van Gucht. “Het geheel van maatregelen is groter dan de som der delen.” Hij heeft het dan onder meer over mondmaskers dragen en afstand houden. “Ook de contactopsporing is belangrijk. Voor de detectie van besmette personen hebben we ook tests nodig bij de mensen die ze echt nodig hebben. België heeft een grote testcapaciteit uitgebouwd. We hebben een capaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag.”

Komend najaar belooft moeilijk te worden. “Er gaan veel andere virussen, zoals griep en verkoudheden, circuleren die moeilijk te onderscheiden gaan zijn van het coronavirus. Daarom gaan we veel meer tests moeten uitvoeren dan we nu doen.” De basis daarvoor is gelegd door de ministers, zegt Van Gucht. “Ze hebben een ambitieus plan om dat in orde te brengen.”

Testcapaciteit

Van Gucht gaf aan dat het beleid voor het uitvoeren van testen moet worden aangepast. Ons land zou nu maximaal 30.000 tests per dag kunnen uitvoeren. “Veel testen is niet evident. Er zijn veel hordes te nemen”.

Zo wijst hij erop dat het komende najaar en de winter moeilijk worden. Er zijn dan ook andere virussen in omloop. Daardoor zullen wellicht meer tests moeten worden uitgevoerd dan dat er nu eigenlijk kunnen worden uitgevoerd. Hij rekent op tussen de 50.000 en 70.000 tests per dag.

Daarom zijn er nu duidelijke prioriteiten vastgelegd over wie er wanneer getest kan worden. Veel zal afhangen van in welke fase de epidemie verkeert. “Iedereen die prioriteit heeft moet getest kunnen worden. Is er toch een tekort aan capaciteit, dan vallen de onderste prioriteiten er af”.

In fase 1 kan er nog heel ruim getest worden. Het gaat dan om de situatie waarbij er in twee weken minder dan 15 gevallen per 100.000 inwoners zijn. Stijgt het aantal gevallen naar tussen de 15 en 50 nieuwe gevallen per 100.000, de zogenaamde fase 2, dan is er een lichte verschuiving. Zo zullen reizigers die terugkeren uit een oranje zone niet langer getest hoeven te worden.

Als de circulatie van het virus stijgt tot meer dan 50 gevallen per 100.000 inwoners in twee weken, dan gaan we naar fase 3. Dan krijgen ook wie terugkeert uit een rode zone geen test meer. Quarantaine is dan wel nog nodig. Hoogrisicogevallen zullen dan ook maar één keer in plaats van twee keer getest worden. Als een bepaalde gemeente in fase drie verkeert, dan zullen de inwoners van woonzorgcentra daar ook maar één keer per maand meer worden getest in plaats van twee keer. Preventief screenen in afwezigheid van symptomen is niet aangeraden

Van Gucht waarschuwt dat testen niet zaligmakend is. “Het is perfect mogelijk dat je het virus draagt, maar toch negatief test in de eerste dagen na blootstelling. Een test geeft kennis, maar beschermt u en medemens niet, en is nooit een vrijgeleide om quarantaine te vervangen.”

“Grondig genoeg van”

Woordvoerder van het crisiscentrum Yves Stevens beseft dat de stijging van het aantal besmettingen voor veel mensen “een mentale opdoffer is”. “Dit weegt op ons allemaal, we hebber er allemaal grondig genoeg van”. Hij roept daarom op om ook aandacht te hebben voor de mentale gezondheid.

Hij roept wel op om de maatregelen toch te blijven naleven. “Durf nee te zeggen tegen uitnodigingen, ook al is de verleiding heel groot. U bent echt niet saai of asociaal als u neen zegt. Echte vrienden zullen een dergelijke houding begrijpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer