Direct naar artikelinhoud
Explosie Beiroet

Hulpgelden voor Libanon stromen binnen

Hulpgelden voor Libanon stromen binnen
Beeld AFP

De toezeggingen van hulpgelden voor Beiroet stromen binnen, bijna een week nadat de Libanese hoofdstad werd getroffen door een reusachtige explosie. De schade wordt geschat op 15 miljard dollar.

De EU: 63 miljoen euro. De VN: meerdere miljoenen per afdeling. Groot-Brittannië: 25 miljoen pond (27,7 miljoen euro). De VS: 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro). Duitsland: 11,5 miljoen euro. België: 5 miljoen euro. Nederland: 4 miljoen euro. Canada: 5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro). De Verenigde Arabische Emiraten: 10 miljoen dirham (2,3 miljoen euro) Frankrijk: 18 ton medisch materieel en 663 ton voedselhulp, vooralsnog.

Bijna een week gelden werd Beiroet getroffen door een enorme ontploffing die zeker 158 mensen het leven kostte en vijfduizend anderen verwondde. De schade wordt geschat op 15 miljard dollar. Volgens de gouverneur van de provincie Beiroet zijn zoveel huizen beschadigd dat 300.000 mensen niet meer thuis kunnen slapen.

De toezeggingen van hulpgelden stromen nu binnen. De grote vraag is: wie krijgt al dat geld? Toen de Franse president Emmanuel Macron donderdag Libanon bezocht, als eerste wereldleider, hingen Libanezen uit hun ramen en smeekten hem om hulpgelden niet via de Libanese regering te sturen. Libanezen zijn bang het geld verdwijnt in de zakken van corrupte politici en ambtenaren.

De voormalig kolonisator van Libanon voelt zich nauw verbonden met de deels Franstalige Libanese bevolking en neemt het voortouw bij de organisatie van hulp. Tijdens een teleconferentie met wereldleiders op zondag herhaalde Macron dat hij een transparant systeem wil opzetten om alle internationale hulpgelden te verdelen, onder toezicht van de EU, de VN en de Wereldbank. “Opdat het de partijen bereikt die helpen het land te herbouwen, zonder dat er geld verloren gaat.”

Noodhulp en lange termijn

De hulpgelden vallen grofweg in twee categorieën uiteen: noodhulp om de acute of dreigende tekorten aan voedsel en medisch materiaal te lenigen, en hulp om op de langere termijn de getroffen delen van Beiroet te herbouwen en de honderdduizenden daklozen opnieuw een dak boven hun hoofd te geven.

Enkele landen hebben al duidelijk gemaakt hoe zij hulpgelden uit handen van Libanese regeringsfunctionarissen willen houden. Groot-Brittannië geeft 20 miljoen pond aan het Wereldvoedselprogramma, de VS doneren deels aan twee academische ziekenhuizen in Beiroet. Canada maakt 1,5 miljoen dollar over aan het Rode Kruis, en moet voor de overige 3,5 miljoen nog een beslissing nemen.