Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Gemiddeld aantal besmettingen stijgt naar 580 per dag, stijging met 16 procent op weekbasis

Gemiddeld aantal besmettingen stijgt naar 580 per dag, stijging met 16 procent op weekbasis
Beeld Getty Images

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus neemt opnieuw toe in België. Tussen 31 juli en 6 augustus ging het om gemiddeld 580,1 per dag. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. De voorbije week werden gemiddeld 24,4 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. 

Het gemiddelde aantal nieuwe infecties is inmiddels verder gestegen tot 580,1 per dag in de periode van vrijdag 31 juli tot en met donderdag 6 augustus. Dat is een stijging van 502,1 naar 580,1 gevallen in een week tijd. Het gaat concreet om een stijging met 16 procent op weekbasis. Gisteren ging het nog om een stijging met 19 procent op weekbasis, dus de stijging lijkt af te nemen.

Hoogste dagcijfer sinds eind april

Op dinsdag 4 augustus werden 775 nieuwe positieve gevallen vastgesteld, en op maandag 3 augustus 742 nieuwe gevallen. Dat zijn de hoogste dagcijfers sinds eind april. Op woensdag 5 augustus waren er 711 bevestigde besmettingen en op donderdag 6 augustus nog 716.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 6 augustus is dus nog niet definitief. Voor 7 augustus staan nu al wel 495 besmettingen in de tabellen. Dat cijfers zal de komende dagen nog fors worden bijgesteld.

In totaal zijn nu al zeker 74.152 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 751 meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om 751 nieuwe besmettingen die op één dag werden gerapporteerd, maar ook om correcties van eerdere dagen die Sciensano doorvoerde.

De voorbije week werden gemiddeld 27,0 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, een status quo in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen (27,4). Een week geleden werden gemiddeld 24,0 mensen per dag gehospitaliseerd. Gisteren werden 20 nieuwe patiënten opgenomen. Een dag eerder waren dat er 31.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat komt omdat het virus nu vooral jonge mensen treft en die worden minder snel ernstig ziek dan ouderen.

Er liggen momenteel 285 patiënten in de Belgische ziekenhuizen (4 meer dan gisteren), tegenover 271 een week geleden. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg stijgt van 58 een week geleden naar 69 gisteren. Een dag eerder waren dat er ook 67.

Het aantal overlijdens blijft stabiel op gemiddeld 3,4 sterfgevallen per dag. Een week eerder waren dat er gemiddeld 2,6 per dag. Er zijn in totaal 9.872 mensen overleden aan Covid-19. Het laatst bekende dagcijfer ligt op 2 overlijdens op 8 augustus.