Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Wit-Rusland

Oppositiekandidaat claimt winst Wit-Russische verkiezingen, doden gemeld bij protesten

Svetlana Tichanovskaja, de enige oppositiekandidaat die mocht meedoen aan de Wit-Russische verkiezingen.Beeld EPA

De Wit-Russische oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja claimt dat zij de verkiezingen van afgelopen zondag gewonnen heeft. Dit terwijl president Aleksandr Loekasjenko zegt 80 procent van de stemmen te hebben gekregen. Demonstranten en de oppositie spreken van massale stemvervalsing, bij protesten vielen volgens lokale media doden.

Tichanovskaja, de enige oppositiekandidaat die mocht meedoen, wees op uitslagen in twintig kiesdistricten waar volgens haar wel eerlijk werd geteld: die uitslagen toonden een afgetekende zege van Tichanovskaja op Loekasjenko. De president ging niet in op een uitnodiging van Tichanovskaja tot onderhandelingen.

De veiligheidsdiensten grepen door het hele land in bij massale protesten die uitbraken na de bekendmaking van de voorlopige uitslag. Wit-Russische media stellen dat er afgelopen nacht doden zijn gevallen bij de massale demonstraties tegen Loekasjenko. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Na bekendmaking van de exitpoll braken er gevechten uit tussen agenten en demonstranten.Beeld AFP

Verschillende publicaties en mensenrechtenorganisatie Vesna melden het overlijden van een demonstrant in Minsk. Het zou gaan om een man die overreden werd toen de chauffeur van een arrestantenwagen door een groep demonstranten reed. Op videobeelden is te zien dat de man op de bumper van de wagen geklommen was.

Twee andere demonstranten zouden zijn omgekomen door politiegeweld, zo bericht Nexta, een Wit-Russisch nieuwskanaal op berichtenapp Telegram. De berichten zijn moeilijk te controleren door arrestaties van lokale journalisten en platleggingen van het internetverkeer.

De veiligheidsdiensten ontkennen dat er doden zijn gevallen. Wel spreken ze van 3.000 arrestaties en 87 gewonden, onder wie 39 agenten. Lokale media verspreiden talloze foto’s van bebloede demonstranten. De meesten raakten gewond door rubberen kogels en stungranaten van de politie. Ook is te zien dat agenten bewusteloze demonstranten wegsleepten.

Vandaag worden nieuwe demonstraties verwacht.

Twitter bericht wordt geladen...