Direct naar artikelinhoud
Waterverbruik

1,4 miljard liter water verbruikt in één dag: hittegolf veroorzaakt enorme piek

De gemiddelde Belg verbruikt 84 liter kraanwater per dag, al drinken we daar maar een fractie van op.Beeld Shutterstock

Bijna 1,4 miljard liter drinkwater lieten we zaterdag uit de kraan stromen, het equivalent van 560 olympische zwembaden en het hoogste verbruik in de voorbije twee jaar. En toch loert er geen tekort om de hoek. ‘Dit is de derde droge zomer op rij, we hebben onze lessen getrokken.’

De hoeveelheid drinkwater die we dagelijks door de kraan jagen, is in de loop van vorige week gestegen van 1,19 miljard liter (maandag) tot 1,4 miljard liter (zaterdag). “Dat is het hoogste dagverbruik sinds 2018, een nog grotere piek dus dan in het weekend van O.L.H.-Hemelvaart”, zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. “Op Vlaams niveau noteerden we de voorbije dagen een toename van meer dan 20 procent ten opzichte van het gemiddelde verbruik voor deze periode van het jaar.”

Opvallend zijn de sterke regionale verschillen. De grootste uitschieters zijn de kust en de provincie Antwerpen, waar het waterverbruik ten opzichte van vorig jaar met respectievelijk 33 en 41 procent is gestegen. “In de zomer piekt het waterverbruik aan de kust wel vaker, maar dit is echt wel extreem”, zegt Heyrman. “De pieken in Antwerpen hebben wellicht te maken met de industrie die weer op volle toeren draait en die ook drinkwater verbruikt voor de productie. Dat meer mensen dan anders deze zomer hun vakantie thuis of in het binnenland doorbrengen, maakt dat sommige gebieden – de Kempen is ook zo’n typische vakantieregio – meer verbruiken dan andere.”

Heyrman verwacht dat de trend zich de komende dagen doorzet, maar ziet geen bevoorradingsproblemen opduiken. “De Vlaamse watersector heeft zich goed voorbereid op een droge zomer”, zegt hij. “We houden de beschikbaarheid van en de vraag naar kraanwater nauwlettend in de gaten. Om aan die pieken te kunnen voldoen, worden voorraden aangelegd die maximaal in stand worden gehouden om ze in periodes als deze te kunnen aanspreken. 

“Vlaanderen is meer en meer voorbereid om die droogtes het hoofd te bieden, het is dan ook al het derde jaar op rij. We hebben daar onze lessen uit getrokken. Extreme piekverbruiken kunnen er lokaal wel toe leiden dat de vraag naar drinkwater de capaciteit van productie en toevoer overschrijdt. Het leidingnetwerk heeft immers ook een maximumcapaciteit, je kan daar geen oneindig debiet doorpompen.”