Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Poetin zegt als eerste een vaccin tegen het coronavirus te hebben

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld AFP

Rusland heeft als eerste land een vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd. Dat heeft president Vladimir Poetin vandaag verklaard. Toch rijzen er wereldwijd vragen over de veiligheid ervan. Dat schrijft The Washington Post.

en

Het Russische onderzoekscentrum Gamaleya zou als eerste een patent op een coronavaccin  hebben verworven. Dat deelde president Poetin vandaag mee tijdens een videoconferentie. Het coronavaccin bleek bij de klinische tests effectief en veilig te zijn, zo meldt  het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Het vaccin is tot nu getest in kleine proeven waarbij wetenschappers zelf het vaccin innamen. Ook vijftig leden van het Russische leger en een aantal andere vrijwilligers kregen het kandidaat-vaccin toegediend.  Alle geteste personen zouden na de inenting  immuun zijn geweest voor  Covid-19.

Om de veiligheid aan te tonen, werd het vaccin ook op de dochter van Poetin getest. Bij een eerste test kreeg ze koorts, maar na een tweede dosis zakte haar temperatuur opnieuw. “Ze voelt zich goed en ze heeft een hoog aantal antilichamen”, zo wordt benadrukt.

Spoetnik V

Het experimentele medicijn zal de naam ‘Spoetnik V’ krijgen, een verwijzing naar de satelliet die de Sovjet-Unie aan de start van de Koude Oorlog lanceerde.

Het vaccin bestaat uit twee onderdelen die apart worden toegediend. Ook andere experts, zoals die van farmareus Johnson & Johnson of het onderzoeksteam aan de universiteit van Oxford, werken op deze manier.

Terwijl het vaccin verder getest wordt, zal een eerste versie al toegediend worden aan vrijwilligers. Het gaat daarbij om leerkrachten en verzorgend personeel. Nadien wil Rusland beginnen met de massaproductie zodat het in oktober kan starten met de massale vaccinatie van de inwoners. 

China heeft al de toestemming gegeven om het vaccin te gebruiken in het leger zodra het middel definitief veilig en effectief blijkt te zijn. Ook andere landen hebben al hun interesse in het vaccin getoond.

Patent 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nu de veiligheidsgegevens zien van het vaccin dat een patent zou krijgen. De organisatie stelt dat elke WHO-stempel van goedkeuring op een COVID-19-vaccinkandidaat een rigoureuze beoordeling van veiligheidsgegevens vereist. 

“We staan in nauw contact met de Russische gezondheidsautoriteiten en er zijn besprekingen gaande met betrekking tot een mogelijke prekwalificatie van het vaccin door de WHO”, zei woordvoerder Tarik Jasarevic van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties in Genève tijdens een onlinepersconferentie. “Prekwalificatie van elk vaccin omvat een grondige beoordeling van alle vereiste veiligheids- en werkzaamheidsgegevens.”

 Volgens het laatste WHO-overzicht van 31 juli wordt er wereldwijd aan in totaal 165 kandidaat-vaccins gewerkt. Daarvan zijn er 139 nog in de preklinische evaluatie, terwijl de andere 26 zich in verschillende testfasen op mensen bevinden.

Bezorgdheden

Ondanks het optimisme van Rusland, is er wereldwijd toch bezorgdheid rond de veiligheid van het vaccin.  In de Russische laboratoria is een echte wedloop gaande om als eerste het felbegeerde vaccin op de markt te brengen. Dat wedijveren wordt bekritiseerd. De agressieve en overhaaste strategie kan volgens critici leiden tot schadelijke resultaten.

ACTO, de Vereniging van Organisaties voor Klinische Proeven, wil dat er meer testen worden afgenomen voor het vaccin effectief wordt geregistreerd.  Volgens hen zitten de proeven nog steeds in de eerste fase. “Er is een groot verschil tussen het vinden of een idee hebben van een mogelijk werkend vaccin en echt alle stappen te hebben doorlopen”, klonk het ook eerder deze week bij WHO-woordvoerder Christian Lindmeier. 

Eerder deze maand zei Anthony Fauci nog dat het problematisch zou zijn indien een land een vaccin beschikbaar zou maken nog voor er uitgebreide tests worden uitgevoerd. “Ik hoop dat de Chinezen en de Russen het vaccin daadwerkelijk testen voordat ze het vaccin aan iemand toedienen, want de bewering dat je een vaccin klaar hebt om te verspreiden voordat je gaat testen, is volgens mij best problematisch”