Direct naar artikelinhoud
Onweer

Plaatselijk fel onweer, met kans op intense neerslag, hagel en rukwinden

Plaatselijk fel onweer, met kans op intense neerslag, hagel en rukwinden
Beeld Koen Geens

Verschillende onweersbuien trekken vanavond over ons land. Die kunnen hevig zijn en gepaard gaan met hagel en rukwinden.

Vannacht wordt opnieuw zwoel. Pas naar donderdagochtend toe zakken de temperaturen naar 17 graden in de Hoge Ardennen en 22 graden in Vlaanderen. Het is wisselend tot soms zwaar bewolkt, met verspreid over het land onweersbuien. Daarbij is kans op intense neerslag en hagel. 

Onder meer Maasmechelen werd getroffen. De bliksem sloeg er in op een alleenstaand woonhuis. Het vuur verspreidde zich woensdag rond 17.30 uur razendsnel. In een mum van tijd stond het dak in lichterlaaie. De vlammen sloegen uit een venster op de eerste verdieping. Bij de brand vielen geen gewonden, maar de woning brandde wel volledig uit.

De bliksem sloeg ook in op een trein die reed tussen Voroux en Borgworm, op de lijn 36 tussen Brussel en Luik. De bliksem heeft zich daarna verspreid naar een andere trein die achter de eerste reed. De bovenleiding en de stroomafnemer van de trein zijn samengesmolten, aldus woordvoerder Arnaud Reymann, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. Voor de 66 betrokken reizigers was er geen risico. Ze werden geëvacueerd.

Via de app van het KMI kan je de situatie op de voet volgen. Elke tien minuten worden de gegevens bijgewerkt. En wie zich met zijn of haar gemeente registreert, krijgt bij risico op zware neerslag of hagel een pushbericht.

Volgende dagen

Donderdag begint op de meeste plaatsen droog met wat opklaringen, maar ook enkele lokale buien. In de loop van de dag wordt het zeer onstabiel en barsten er verspreid over het land onweersbuien los. Daarbij kan lokaal veel water vallen. Hagel en hevige windstoten zijn mogelijk. Het wordt nog zo'n 31 graden in het centrum. Code rood zal vanaf morgen niet meer gelden.

Vrijdag wordt het wisselvallig met in de loop van de dag enkele regen- en onweersbuien. Het wordt zo'n 26 graden in het centrum van het land. 

Ook zaterdag wisselen zwaarbewolkte perioden en zonnige momenten elkaar af en valt er lokaal een bui, vooral na de middag. Het wordt zo'n 25 graden in het centrum.

Zondag zou het een groot deel van de dag droog blijven en zijn er regelmatig zonnige perioden. Het wordt tijdelijk weer wat warmer, met maxima rond 28 graden in het centrum. Naar de avond toe vergroot de kans op regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk. 

Begin volgende week wordt het wisselvallig, met vooral na de middag lokaal enkele buien, eventueel met onweer. De maxima schommelen dan rond 24 à 25 graden in het centrum van het land.