Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenBelgië

Gemiddeld 604 besmettingen met coronavirus per dag in België: curve vlakt steeds meer af

Gemiddeld 604 besmettingen met coronavirus per dag in België: curve vlakt steeds meer af
Beeld Getty Images

Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft opnieuw toenemen, maar de dagelijkse groei vertraagt. Het aantal mensen dat met Covid-19 wordt opgenomen in het ziekenhuis neemt ook nog toe.

Besmettingen

Het gemiddelde aantal nieuwe infecties is inmiddels verder gestegen tot 604,1 per dag (afgerond 604) in de periode van zondag 2 tot en met zaterdag 8 augustus. Het gaat concreet om een stijging met 12 procent op weekbasis. Gisteren ging het nog om een stijging met 11 procent op weekbasis, een dag daarvoor was het nog een stijging met 16 procent. 

Dat wil zeggen dat de epidemie steeds meer kracht verliest. Bij het begin van de tweede golf verdubbelde het aantal nieuwe besmettingen nog op weekbasis.

Op dinsdag 4 augustus werden 795 nieuwe positieve gevallen vastgesteld, en op maandag 3 augustus 762 nieuwe gevallen. Dat zijn de hoogste dagcijfers sinds eind april, al werden toen veel minder mensen getest. Op vrijdag 7 augustus waren er 748 bevestigde besmettingen en op zaterdag 8 augustus 278 (mogelijk speelt daar een weekendeffect).

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 8 augustus is dus nog niet definitief. Voor zondag 9 augustus staan nu al wel 109 besmettingen in de tabellen. Voor 10 augustus gaat het voorlopig om 138 nieuwe infecties. Deze cijfers zullen de komende dagen nog fors worden bijgesteld.

In totaal zijn nu al zeker 75.008 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 388 meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld. Het gaat daarbij niet noodzakelijk om de nieuwe besmettingen die op één dag werden gerapporteerd, maar ook om correcties van eerdere dagen die Sciensano doorvoerde.

Ziekenhuisopnames

Van 5 augustus tot en met 11 augustus werden per dag gemiddeld 32,6 Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder waren dat er ongeveer tien minder, gemiddeld 22,1 per dag. Gisteren werden 48 nieuwe patiënten opgenomen, het hoogste cijfer sinds eind mei. Een dag eerder waren dat er nog maar 33.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat komt omdat het virus nu vooral jonge mensen treft en die worden minder snel ernstig ziek dan ouderen.

Er liggen momenteel 307 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg stijgt van 63 een week geleden naar 77 gisteren. Een dag eerder waren dat er ook 73.

Overlijdens

Het aantal overlijdens stijgt naar gemiddeld 3,7 (afgerond 4) sterfgevallen per dag voor de periode van 2 augustus tot en met 8 augustus. Dat is een toename met 63 procent op weekbasis. De week voordien waren er gemiddeld 2,3 (afgerond 2) overlijdens per dag.

Er zijn in totaal 9.885 mensen overleden aan Covid-19 in ons land. Het laatst bekende dagcijfer ligt op 2 overlijdens op 8 augustus.