Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdTelewerk

Thuiswerken kan de gezondheid schaden. Maar u kunt er wat aan doen

Wie thuiswerkt kan inventief zijn om de ideale werkplek te installeren.Beeld Damon De Backer

Thuiswerken kan de gezondheid schaden. Die zin zou zo op de affiche in de wachtkamer van uw kinesist kunnen hangen. Hoe meer we thuiswerken, hoe meer en langer we zitten, hoe meer rug- en nekklachten opspelen. ‘Een dure bureaustoel thuis gaat dat niet oplossen.’

Werken in Netflix-houding. We gaan in dit artikel geen namen noemen van De Morgen-redacteurs die al eens lang uitgerekt in de zetel een videovergadering bijwonen. Maar ze bestaan. Je zou denken dat we na maanden thuiswerken in coronatijden een houding hebben gevonden om thuis te werken. Niet dus. 

Dat merken vooral de kinesitherapeuten in België. Officiële cijfers zijn er niet over de toename van het aantal nek-, schouder- en rugklachten die kinesisten behandelen. “Maar ik kan u verzekeren, het is een van dé gespreksonderwerpen van het moment”, zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten Axxon. “Iedereen heeft sinds corona duidelijk meer patiënten met dergelijke klachten in de wachtkamer zitten.”

Voldoende variatie

Hoe sterk is de eenzame thuiswerker die kromgebogen over zijn laptop aan de keukentafel. Zichzelf een stramme spier klikt. Zo had de hit ‘Jimmy’ dus kunnen klinken, mocht Boudewijn De Groot het nummer in coronatijden geschreven hebben. Gelukkig waren sommige werkgevers zo vrij om grote schermen, bureaustoelen en computermateriaal ter beschikking te stellen van hun personeel.

Maar voor heel wat mensen blijft de enige apparatuur die ze ter beschikking krijgen van de werkgever beperkt tot een laptop. En dan is het een kwestie van wat inventief te zijn. Zo deelde de Beroepsvereniging voor Ergonomie allerlei huis-, en keukentips om de werkplek toch zo aangenaam mogelijk te maken. Een te lage tafel kan je op blokjes zetten, voor een te lage stoel kan een kussen dienen. Is de stoel te hoog, dan kan een schoenendoos als voetsteun voor de perfecte open hoek zorgen, waarbij de knieën iets lager zitten dan de heupen. Een kussen om tussen de rugleuning van de stoel en de rugholte te stoppen behoort ook tot de tips.

Er bestaat trouwens geen perfecte houding om in te werken. “Het is een cliché”, zegt professor Ergonomie Veerle Hermans (VUB), “maar de beste houding is de volgende houding.” Het is kwestie van voldoende variatie in de houdingen te houden. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom de rug van bureaustoelen beweegt. “Op die manier word je gestimuleerd om af en toe van houding te veranderen en de rugspieren te gebruiken.” Ook een zitbal is een optie, maar niet voor een hele dag. Dat belast de spieren dan weer te veel. Heel even in Netflix-houding in de zetel hangen, kan ook geen kwaad volgens de ergonomen, als het maar geen uren duurt.

Smartwatch

Een tafel of een stoel die niet de juist hoogte meet, een veel te klein computerscherm of geen extra toetsenbord en muis zijn al voldoende om een contractuur op te lopen. En dat lijken mensen steeds meer te beseffen. Ook bij speciaalzaken die ergonomische bureaustoelen verkopen, zien ze een corona-effect. “Wij bieden slaapoplossingen, bureaustoelen en ergonomische salons aan”, zegt Jelle Symons van Sit & Sleep in Leuven. “Als je mij vraagt om een inschatting te maken, dan is het aandeel klanten dat naar bureaustoelen vraagt van 30 procent van onze klanten naar ongeveer de helft gestegen.”

We maken ons dus zorgen over de vreemde houding op onze geïmproviseerde werkplek.“Maar enkel een goed afgemeten bureaustoel kopen, zal niet helpen”, zegt professor Hermans (VUB). “Een goede houding is de basis, maar ons lichaam is gemaakt om te bewegen.” En dat doen we thuis een stuk minder. Het pendelen naar het werk vervalt, voor een videovergadering moeten we ons niet meer verplaatsen en zelfs pauzes vallen weg. “Er zijn mensen die de hele dag op dezelfde plek blijven zitten.”