Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Versoepelingen voor Franse cultuursector staan in fel contrast met België

Versoepelingen voor Franse cultuursector staan in fel contrast met België
Beeld EPA

Terwijl de Belgische overheid geen gehoor geeft aan de protesten vanuit de cultuursector, trekt Frankrijk wel versoepelingen op gang.

In België blijft de overheid zich vasthouden aan strikte maatregelen voor de cultuursector. Voor concerten of theaterstukken die binnen plaatsvinden, worden niet meer dan 100 personen toegelaten. Evenementen die in openlucht doorgaan, kunnen rekenen op een dubbele bezoekerscapaciteit. “Niet genoeg”, klinkt het vanuit de cultuursector, die de hoop aan het verliezen is en al collectief om versoepelingen vroeg. Ook hun online #SOS-protest, dat maandag plaatsvond op allerhande sociale media, heeft niet mogen baten. De verwachte reactie dat de overheid de bezoekersaantallen zou optrekken, blijft voorlopig uit.

De Franse cultuursector mag zich daarentegen wel verwachten aan enkele versoepelingen. Aanzienlijke versoepelingen, zo blijkt, want vanaf 15 augustus zullen evenementen met meer dan 5.000 personen weer toegestaan zijn. Weliswaar onder bepaalde omstandigheden én met de goedkeuring van een commissaris. Al verandert ook dat weer vanaf september. Vanaf dan zal de goedkeuring van een plaatselijke gezagvoerder niet langer nodig zijn.

Nochtans zijn de Franse concertorganisatoren niet zeker of de eerste geplande megaconcerten zullen kúnnen doorgaan. “Het verbod op een staand publiek verhindert de organisatie”, vertelt concertorganisator Pierre-Alexandre Vertier aan Le Figaro. “Het is dus zelfs nog niet zeker of de concerten van grotere namen zoals Matt Pokora of Ninho behouden zullen blijven.”

Voor de Franse bezoekers zelf verandert er echter niets. Zij mogen het concert enkel zittend bijwonen. Bovendien moet er tussen de groepen mensen ook steeds één plaats vrijgelaten worden en zijn de concertgangers ook verplicht een mondmasker te dragen.

Nu is het dus maar de vraag of Belgen mee zullen willen profiteren van de Franse versoepelingen. Vlak over de Belgische grens vind je namelijk tal van concertzalen en het is geen geheim dat Belgen staan te popelen om opnieuw grotere concerten bij te wonen. Een situatie waardoor concerttoerisme mogelijk aangewakkerd kan worden.