Direct naar artikelinhoud
Dagelijkse cijfersCoronavirus

Groei nieuwe besmettingen stabiliseert in ons land, maar overlijdens nemen toe

Groei nieuwe besmettingen stabiliseert in ons land, maar overlijdens nemen toe
Beeld Getty Images

In de periode van 4 tot 10 augustus raakten gemiddeld 605,7 (afgerond 606) mensen per dag besmet met Covid-19 in ons land. Het gaat om een stijging met 9 procent ten opzichte van de voorgaande 7 dagen, zo blijkt uit de jongste update van Sciensano. Het aantal overlijdens op weekbasis is bijna verdubbeld.

Besmettingen

De stijging van het aantal nieuwe gevallen lijkt zich sinds enkele dagen te hebben gestabiliseerd. Gisteren was er sprake was van een toename met 13 procent, woensdag met 12 procent en dinsdag met 11 procent.

Er werden op maandag 10 augustus 789 nieuwe positieve gevallen vastgesteld. Op zondag 9 augustus waren er 120 bevestigde besmettingen. Allicht speelt hier een weekendeffect: mensen gaan meestal pas na het weekend naar de dokter. Ter vergelijking: op vrijdag 7 augustus waren er nog 753 nieuwe gevallen. Een dag eerder ging het om 756 nieuwe besmettingen.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 10 augustus is dus nog niet definitief. Voor dinsdag 11 augustus staan nu al 519 besmettingen in de tabellen. Voor 12 augustus gaat het voorlopig om 89 nieuwe infecties. Deze cijfers zullen de komende dagen nog worden bijgesteld.

Ziekenhuisopnames

De ziekenhuisopnames zijn gestegen naar gemiddeld 42 nieuwe opnames per dag tussen 7 en 13 augustus. Een week eerder bedroeg dat gemiddelde nog 28.

Er lagen gisteren nog 309 (+8) coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 74 (-2) op intensieve zorgen, 42 (+2) mensen moeten worden beademd.

In totaal testten in ons land sinds het begin van de pandemie al 76.191 mensen positief op Covid-19. Dat zijn er 544 meer dan gisteren.

Overlijdens

Er overleden tussen 4 en 10 augustus gemiddeld elke dag 5,3 coronapatiënten aan Covid-19. Dat is een toename met 95 procent op weekbasis, of bijna een verdubbeling. In totaal bezweken in ons land al 9.916 zieken aan de gevolgen van het longvirus. 

Mogelijk speelt de hittegolf een rol bij de iets hogere sterftecijfers.