Direct naar artikelinhoud
Zaak-Reuzegom

Gaia dan toch burgerlijke partij tegen Reuzegom

Blokhut CardonBeeld Tine Schoemaker

Het is de rechtbank in Hasselt dan toch gelukt om een rechter te vinden die niet bevriend is met de moeder van Reuzegom-verdachte Jef S. Dierenrechtenorganisatie Gaia stelde zich vrijdag burgerlijke partij tegen de Antwerpse studentenclub.

Advocaat Anthony Godfroid trachtte zich dinsdag al namens Gaia burgerlijke partij te stellen tegen “Jef S. en onbekenden”. Jef S., zoon van een Antwerpse magistrate, gooide tijdens een fataal afgelopen doopritueel op 5 december 2018 een levende muis in een blender, waar Sanda Dia (20) en twee andere studenten “schachtenpap” van moesten drinken.

De drie studenten belandden in het ziekenhuis, waar Sanda Dia twee dagen na zijn opname overleed aan de gevolgen van onderkoeling. Reuzegom organiseert z’n dopen traditioneel in december, omdat het dan doorgaans extra koud is. In de weken daarvoor doormaken zogenaamde schachten een “befehl-gedeelte” waarin ze met bier aangelegde urine moeten drinken van oudere leden en alle denkbare vernederingen moeten ondergaan.

‘Incident gesloten’

Gaia sleepte Reuzegom in 2013 al eens voor de rechter voor het folteren en doden van een varken tijdens een doopritueel. Drie leden van Reuzegom ontkwamen toen aan vervolging door via de afkoopwet 400 euro te storten en plechtig te beloven nooit nog ongewervelde dieren te betrekken bij hun dooprituelen. Nu is het Gaia meer dan ooit menens, maar de enige beschikbare magistrate voor de klacht met burgerlijke partijstelling gaf dinsdag te kennen dat zij een vriendin is van de moeder van Jef S. Ten vroegste maandag kon Godfroid een nieuwe poging wagen, zo kreeg hij te horen.

Donderdag liet de voorzitter van de Limburgse rechtbank Nicolas Jadoul weten een oplossing te hebben gevonden. Vrijdagochtend kon Godfroid dan toch de burgerlijke partijstelling neerleggen. “Ik ben gewoon één keer helemaal voor niks naar Hasselt gereden”, zegt Godfroid. “Maar hiermee is het incident gesloten.”

De raadkamer in Hasselt zou op 4 september moeten beslissen over het al of niet doorverwijzen naar de correctionele rechtbank van 18 studenten die worden verdacht van het onvrijwillig toebrengen van slagen en verwondingen en schuldig verzuim. De mogelijkheid bestaat dat er in Hasselt een aparte rechtszaak wordt opgestart rond de foltering van een muis, een goudvis en enkele alen tijdens de voor Sanda Dia fataal geworden doop. “Daar zouden wij geen bezwaar tegen hebben”, zegt Godfroid.

Gaia wil vermijden dat haar burgerlijke partij vertraging veroorzaakt door de lopende rechtszaak, maar de verwachting is dat advocaten van de 18 Reuzegommers op de valreep bijkomende onderzoeksdaden gaan vragen. De raadkamer zal daar meer dan waarschijnlijk ook wel op ingaan, zodat er op 4 september helemaal niks gebeurt.