ROBIN UTRECHT

Liveblog - Besmettingen lijken te stabiliseren, prof Goossens wil snel speekseltests om op grote schaal te kunnen testen

Het aantal coronabesmettingen lijkt stilaan te stabiliseren. Gemiddeld raakten 588 mensen per dag besmet. Hebben we de piek al bereikt? Om dat te concluderen is het nog wat te vroeg, klinkt het bij Sciensano. "Alles hangt nu af van Brussel." Microbioloog Herman Goossens wil dan weer dat ons land sneller met speekseltests gaat werken om coronabesmettingen vast te stellen. Volgens professor Goossens zullen we anders niet efficiënt en massaal genoeg kunnen testen dit najaar. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Professor Herman Goossens wil snel speekseltests: "Onvoldoende personeel voor klassieke neuswissertest"

Microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) wil dat ons land mensen op corona gaat testen via speekselafname. Nu gebeurt een coronatest nog klassiek via een neuswisser, maar zo'n test moet gebeuren door zorgpersoneel met beschermingsmateriaal.

"In het najaar (wanneer het griepvirus en verkoudheden zullen circuleren, red.) zal er heel veel moeten getest worden. We zullen onvoldoende mensen ter beschikking hebben om al die afnames te doen. Er zijn heel wat studies die aantonen dat je mensen kan aanleren om zélf afnames te doen. Dat kan bijvoorbeeld via speeksel", zegt professor Goossens. "Zo'n speekseltest kan ook interessant zijn voor kinderen, want een diepe neuswisser is voor hen zeer onaangenaam."

Volgens Goossens is er nog discussie over het feit dat zo'n speekseltest minder gevoelig zou zijn, waardoor sommige besmettingen niet zullen gedetecteerd worden. "Maar je kan je de vraag stellen of dat zo'n probleem is. Het komt erop aan om op een efficiënte en goedkope manier op grote schaal, bijna industrieel, te gaan testen dit najaar."

Bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) heeft volgens professor Goossens al middelen vrijgemaakt. "Maar er wordt te veel gediscussieerd. Je moet dat op federaal en op regionaal niveau uitklaren. Ik vind dat het inderdaad niet snel genoeg gaat. Laat ons het gewoon doen."

Hebben we piek bereikt in het aantal besmettingen? "De sleutel ligt nu bij de cijfers in Brussel"

Wie de grafiek met het gemiddelde aantal besmettingen per dag erbij haalt, ziet dat de cijfers zich lijken te stabiliseren, en zelfs lijken te dalen. In de week van 6 tot 12 augustus testten per dag gemiddeld 588 mensen positief op het coronavirus. Enkele dagen geleden was dat gemiddelde nog 606 bevestigde besmettingen per dag.

Hebben we de piek van de tweede coronagolf achter de rug? Volgens epidemioloog Brecht Devleesschauwer van Sciensano moeten we nog even afwachten. “Het Belgisch cijfer wordt op dit moment sterk beïnvloed door wat er in Antwerpen gebeurt. Een derde van alle Belgische besmettingen wordt in Antwerpen geregistreerd. Daar daalt het aantal besmettingen (met 17%), en dat heeft dus een impact op het totale cijfer.”

Maar volgens Devleesschauwer moeten we de ogen nu richten op Brussel. “In Brussel zien we een stijging in het aantal besmettingen. Vandaag zelfs een stijging van 42%. Als dat cijfer zo sterk blijft stijgen, kunnen ook de nationale cijfers weer de lucht ingaan.”

De sleutel om de epidemie in te dammen, ligt op dit moment dus in Brussel. Daar werd afgelopen week de verplichting ingevoerd om in het hele Brussels Gewest een mondmasker te dragen in het openbaar. Wat de impact van die maatregel is, is nog niet meteen duidelijk. Dat is volgens experten pas over 2 weken zichtbaar. 

Klik op onderstaand artikel voor de reactie van viroloog Marc Van Ranst:

Discotheken moeten sluiten in Italië

In Italië moeten alle discotheken en nachtclubs de deuren sluiten, dus ook die in de open lucht. Alle activiteiten in danszalen, discotheken en soortgelijke plaatsen worden zeker tot begin september opgeschort. Dat heeft de Italiaanse regering beslist. Afgelopen weekend was het naar aanleiding van de 15e augustus nog erg druk in heel wat clubs.

Verder is het in Italië voortaan ook verplicht om tussen 18 uur 's avonds en 6 uur 's morgens  een mondmasker te dragen op publieke plaatsen waar het risico bestaat dat er (te) veel mensen bijeen zijn.

Met de maatregelen wil de Italiaanse regering een heropflakkering van de corona-epidemie een halt toe roepen, zeker met de start van het nieuwe schooljaar, in Italië halverwege september, in zicht. In Italië vallen de coronacijfers op dit moment relatief goed mee, maar de stijging van het aantal besmettingen onder de jongeren is een aandachtspunt.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

OdeGand palmt op 19 september met coronaproof editie Gentse binnenstad in

Het muziekfestival OdeGand heeft het programma klaar voor zijn 18e editie. Het festival zal plaatsvinden op 19 september in de Gentse binnenstad en ziet er anders uit dan anders door de coronamaatregelen. "Het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om publiek, musici en medewerkers een veilige festivalervaring aan te bieden", zegt Veerle Simoens, directeur van het Gent Festival van Vlaanderen.

OdeGand zal uitzonderlijk zonder grote outdoor podia en bijhorend vuurwerk zijn. "Maar de muziek die we overal in de stad laten klinken, is daarom niet minder avontuurlijk", luidt het. "De restricties op de ticketverkoop betekenen alleszins dat de live beleving nog intiemer en exclusiever zal zijn."

OdeGand is de aftrap van Gent Festival dat loopt tot 3 oktober. Tot drie keer toe is het programma hertekend op maat van de coronamaatregelen. Volgens de organisatie wordt het een "wervelend muzikaal programma" met het accent op "klein, lokaal en coronaproof". "Want we weten dat ons publiek een ongelooflijk grote honger heeft naar livemuziek, samen zijn, ontmoeting en verbinding. En uiteraard willen we ook onze artiesten hun podium geven dat ze zolang hebben moeten missen."

"We concentreren onze activiteiten op een kleiner aantal festivaldagen en maken daarbij gebruik van enkele zorgvuldig geselecteerde locaties die we geheel volgens de geldende regelgeving inrichten. Elk concert zal verschillende keren gespeeld worden, zodat we alsnog zoveel mogelijk muziekliefhebbers kunnen laten genieten." De ticketverkoop start op 21 augustus.

Archiefoto van OdeGand: het festival zal nu coronaproof georganiseerd worden.
BELGA/VAN ASSCHE

Zeven personeelsleden van districtshuis in Deurne besmet met coronavirus

Het districtshuis in Deurne sluit tot en met woensdag de deuren nadat bij zeven medewerkers een COVID-19-besmetting is vastgesteld. Om verdere besmetting tegen te gaan, wordt de dienstverlening de komende drie dagen enkel door telewerkers verzekerd. Alle loketmedewerkers worden nu getest en het gebouw wordt ontsmet. Vanaf donderdag gaan de loketten weer open.

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Foorkramers trekken naar Raad van State

De kermisbonden van ons land trekken naar de Raad van State om de coronamaatregel aan te vechten die slechts een maximumcapaciteit van tweehonderd personen toelaat. Dat deelt hun advocaat Stijn Verbist mee.

"In een democratische wereld waar iedereen gelijk voor de wet zou moeten zijn, valt het ons zwaar dat de kermiswereld anders en slechter wordt behandeld dan pretparken, markten en binnenspeeltuinen", klinkt het in een persbericht. "Amper 200 mensen worden op een kermis toegelaten, ongeacht of het over een kermis van vijf of tweehonderd attracties gaat."

De foorkramers spreken van "discriminatie" en klagen dat de situatie "onhoudbaar" is geworden, omdat ze sinds maart amper of geen inkomsten hebben. "Op ieder kabinet worden wij begrepen en voelen ze onze bekommernissen aan, maar het blijft er telkens bij een schouderklopje."

Meer dan 2.000 mensen eisen ontslag viroloog Marc Van Ranst voor "te strenge coronamaatregelen"

In Brussel hebben meer dan 2.000 betogers een brief afgegeven waarmee ze het ontslag vragen van viroloog Marc Van Ranst. Hij adviseert samen met andere experts de regering in deze crisis. De betogers protesteren tegen de coronamaatregelen in ons land, die volgens hen te strikt zijn. 

De groepering ontkent het bestaan van het coronavirus niet, meldt hun website. "Wat we echter ontkennen, met alles wat er aan gezond verstand in ons aanwezig is, is de besmettelijkheid en dodelijkheid van dit virus, wat door overheden over de gehele wereld kunstmatig in stand gehouden wordt om een - tot voor kort - ontwakende en zich afzettende bevolking in toom te houden."

De actie wordt georganiseerd door Viruswaanzin, een organisatie die ook in Nederland protesteert tegen de maatregelen. 

Politie maakt einde aan feest met 300 mensen in Eindhoven, ook Belgen aanwezig

De Nederlandse politie heeft gisterenavond een eind gemaakt aan een feest in het Henri Dunantpark in het zuid-Nederlandse Eindhoven. Daar hadden zich zo'n 300 mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland, België en Duitsland verzameld voor een barbecuefeest, zei een woordvoerder van de politie na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

Na meldingen over overlast van muziek nam de politie een kijkje in het park. Daarbij werd afgesproken dat het feest mocht doorgaan mits de coronaregels in acht werden genomen en de muziek zachter werd gezet.

Een controle vanuit een politiehelikopter bracht later die avond aan het licht dat de mensen zich niet hielden aan de anderhalvemeter-regel. Daarop heeft de politie samen met Stadstoezicht het feest beëindigd. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde dat "zonder morren".

Eerste cruiseschip vaart op Middellandse Zee sinds coronacrisis

Vanavond vertrekt in de Italiaanse havenstad Genua de Grandiosa, een cruiseschip van de rederij MSC. Het is voor het eerst sinds de lockdowns vanwege de coronacrisis dat er opnieuw een cruiseschip uitvaart in de Middellandse Zee.

De Grandiosa maakt een tocht van zeven dagen langs Civitavecchia nabij Rome, Napels, Palermo op Sicilië en La Valetta in Malta. Dat laatste is opmerkelijk, want Malta staat bij ons ministerie van Buitenlandse Zaken als rood ingekleurd. U mag er dus niet naartoe en als u daar vandaag komt, moet u zich laten testen en in quarantaine gaan.

De cruisesector heeft zwaar te lijden gehad onder de crisis, te meer omdat veel mensen aan boord van schepen besmet zijn geraakt. Volgens de universiteit Johns Hopkins in de VS zijn er op cruiseschepen meer dan 3.000 mensen besmet geraakt en zijn 73 van hen overleden. De rederij MSC maakt zich sterk dat er nu voldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. Concurrent Costa wil nog tot september de kat uit de boom kijken alvorens opnieuw uit te varen. 

Het cruiseschip Grandiosa van MSC. Foto: Kees Tom.

Meest gelezen