Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning houdt beslissing in beraad nadat De Wever en Magnette ontslag aanbieden

Bart De Wever en Paul Magnette bij Koning Filip.Beeld Tim Dirven

Vandaag kwamen koninklijke opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) voor de derde keer naar het paleis om verslag uit te brengen over hun opdracht. Zoals vrijdag al bekend raakte, hebben ze hun ontslag aangeboden. De koning houdt zijn beslissing over dat ontslag in beraad. Hij wil eerst overleggen met de voorzitters van de verschillende partijen.

De Wever en Magnette kregen in juli de opdracht van de koning de nodige stappen te zetten om een regering op de been te brengen. Vandaag brachten ze hun eindverslag uit op het Paleis en boden ze zoals verwacht hun ontslag aan. De koning houdt zijn antwoord in beraad en start consultaties met de voorzitters van de partijen die na de verkiezingen bij de onderhandelingen betrokken waren.

Om 14 uur praatte de koning met Joachim Coens (CD&V), om 15 uur was sp.a-voorzittter Conner Rousseau aan de beurt en om 16 uur sprak koning Filip telefonisch met Maxime Prévot (cdH). Morgenvoormiddag komen eerst de liberalen (Open Vld en MR), dan de groenen (Groen en Ecolo) en in de namiddag is de voorzitter van DéFi aan de beurt. De kans dat Magnette en De Wever nog langskomen in hun hoedanigheid van partijvoorzitter, is eerder klein. Tenzij de koning na afloop van zijn consultaties vragen heeft voor hen, maar de vorst voelt er weinig voor om deze ronde nog te rekken.

Rousseau benadrukte bij zijn aankomst aan het Paleis dat er de voorbije weken enorme inspanningen, opofferingen en toegevingen zijn gebeurd. “Het zou jammer zijn nu opnieuw van nul te herbeginnen. Dat krijg je niet uitgelegd aan de mensen.” Rousseau merkte op dat het uiteindelijk is gelukt PS en N-VA samen aan tafel te krijgen. Hij riep daarom de anderen op de eigen partijbelangen te overstijgen.

Waar hij concreet op doelde - bijvoorbeeld dat De Wever en Magnette het roer in handen moeten houden - wilde de sp.a-voorzitter niet kwijt. “Er zijn veel inspanningen gedaan. Het zou goed zijn dat we op basis daarvan kunnen voortwerken”, luidde het.

‘Liberalen willen niet over inhoud praten’

Dat de opdracht van De Wever en Magnette geen succes zou worden, werd vorige week al duidelijk. Donderdag brachten de liberalen (Open Vld en MR) en groenen (Ecolo en Groen) onverwacht een gezamenlijk persbericht uit. Ze eisten daarin duidelijkheid over de coalitie en wilden niet langer tegen elkaar opgezet worden voor een plaats bij de ‘bubbel van vijf’. Met die bubbel (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) wilden preformateurs De Wever en Magnette samen een regering vormen. Maar voor een meerderheid hadden ze nog minstens één partner nodig, waarvoor ze keken in de richting van de liberalen of groenen.

Dat gemeenschappelijk communiqué maakte de koninklijke opdracht van De Wever en Magnette erg moeilijk. De partijvoorzitters probeerden vrijdag nog samen te zitten met de liberalen, maar na een kort en onsuccesvol gesprek wilden De Wever en Magnette hun opdracht teruggeven aan de koning.

Tegen RTBF sprak PS-voorzitter Magnette van een impasse. “Sommigen willen niet komen, wat er ook gebeurt en anderen zijn bereid om te komen, maar willen dan geen sociale maatregelen. Het heeft geen zin om op een piste te blijven die geen enkele kans op slagen heeft”, klonk het.

Voor de mislukte opdracht leggen De Wever en Magnette de schuld vooral bij de liberale familie. “We moeten vaststellen dat de liberalen niet over de inhoud willen praten alvorens een keuze gemaakt wordt over de samenstelling van de regering”, klonk het. “Met de groenen lukte dat wel. Met hen is meer dan zes uur gesproken de voorbije dagen, met de liberalen nauwelijks zestig minuten.”

Twitter bericht wordt geladen...

‘Verder werken tot er een oplossing is’

CD&V-voorzitter Joachim Coens werd om 14 uur ontvangen op audiëntie bij de koning. Over wat hij binnen de muren van het Paleis zei, legde de CD&V-voorzitter geen verklaring af. Coens tweette dat er verder moet gewerkt worden tot er een regering is en wat hierbij de prioriteiten zijn voor zijn partij.

“De volgende regering heeft een belangrijke taak bij het herstel van onze economie, met daarbij een sterke focus op het versterken van de koopkracht, eerlijke fiscaliteit, investeringen in de gezondheidszorg en de omslag naar een duurzame economie”, zegt Coens. De CD&V-voorzitter gaat verder: “De overheid moet efficiënter worden georganiseerd, het begrotingspad moet geloofwaardig zijn en tenslotte moet er zorg zijn voor de allerkwetsbaarsten.”

“Het regeerakkoord moet voor CD&V dus een synthese zijn tussen sociale, economische, bestuurlijke en ethisch-duurzame maatregelen. We willen daar verder constructief aan meewerken”, besluit CD&V-voorzitter Joachim Coens.