Direct naar artikelinhoud
MaliUpdate

Muitende militairen in Mali: ‘President en premier gearresteerd’

Muitende militairen in Mali: ‘President en premier gearresteerd’
Beeld AFP

Muitende militairen in het West-Afrikaanse land Mali hebben de president en de premier van het land gearresteerd. Dat heeft de leider van de rebellerende soldaten gemeld. Het is nog onduidelijk hoeveel militairen in opstand zijn gekomen en of zij een staatsgreep willen plegen in het grootste land van de regio.

Soldaten van het Malinese leger waren net buiten de hoofdstad Bamako in opstand gekomen, zo meldden ook de Noorse ambassade en een bron binnen de Malinese overheid. Manschappen van een legerbasis buiten de stad zouden aan het schieten geweest zijn, er waren toen troepen op weg naar de hoofdstad. “De verwarring is totaal”, zo zei een woordvoerder van het Malinese ministerie van Binnenlandse Veiligheid tegen persbureau Associated Press.

De staats-tv ORTM zond volgens persbureau Reuters eerst nog normaal uit en maakte geen melding van de legeropstand, maar een hoge functionaris van ORTM liet later weten dat het hoofdkwartier van de tv-zender al werd geëvacueerd, omdat er troepen in aantocht waren die via de staatstelevisie de machtsovername willen aankondigen.

 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoed bijeen over de crisis in Mali, zo is uit diplomatieke bron vernomen. De vergadering vindt in de namiddag achter gesloten deur plaats op verzoek van Frankrijk en Niger, dat momenteel voorzitter is van Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten).

Druk

President Ibrahim Boubacar Keïta stond al onder druk af te treden na maandenlange protesten tegen zijn beleid. Keïta wordt onder meer verweten dat hij de welig tierende corruptie en de slechte veiligheidssituatie in grote delen van het land niet aanpakt. Bij het neerslaan van de protesten tegen Keïta zijn volgens mensenrechtenorganisaties al veertien doden gevallen.

Recente bemiddelingspogingen door regionale politici om Keïta en de oppositie nader tot elkaar te brengen liepen deze week op niets uit.

In 2012 kwam het Malinese leger uit woede over slechte bewapening ook in opstand tegen de regering, wat leidde tot een staatsgreep. Radicaalislamitische rebellen maakten van de situatie gebruik door een groot deel van Mali te veroveren.

De mogelijke staatsgreep wakkert nu de vrees in de West-Afrikaanse regio aan voor verschillende jihadistische groeperingen, die vanuit Noord-Mali andere delen van het land en buurlanden bestoken.