Alexander Lukashenko.
Volledig scherm
Alexander Lukashenko. © AP

Europese lidstaten erkennen verkiezingsuitslag Wit-Rusland niet

De Europese staatshoofden en regeringsleiders erkennen de officiële uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet. Dat deelden ze deze namiddag mee na drie uur durend video-overleg. Ze drukken hun steun uit voor een vreedzame, democratische transitie, maar benadrukken dat de Wit-Russen zelf over hun toekomst moeten kunnen beslissen. Volgens de Wit-Russische Kiescommissie is president Loekasjenko echter herverkozen met 80 procent van de stemmen. 

14 reacties

  • Bert Thijs

    4 jaar geleden
    Ik erken de verkiezingsuitslag ook niet. Dat heeft evenveel effect op Wit Rusland als de veroordeling van de EU !
  • Marcel Hoorelbeke

    4 jaar geleden
    Hier in België word ook geen rekening gehouden met de verkiezingsuitslag :-))
  • Daan Roos

    4 jaar geleden
    En wie gaat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen herkennen? Europa? Rusland?
  • Ingrid Asseloos

    4 jaar geleden
    Loekasjenko beweert dat het IMF op een congres 92 miljoen ‘hulp’ aanbood als hij zou meedoen met lockdowns. Hij zegt dat veel regeringen die voorstellen kregen en aanvaarden. Onder andere Italië. Toen hij weigerde werd voorstel vertienvoudigd. Er is zeker veel geld van hand verwisseld, we hebben het uitvoerig kunnen zien, horen en lezen EN gezien de complete leugenachtigheid die iedereen begint door te hebben (zie hoofdcommissaris Dortmund) is dat het meest aannemelijke scenario. Verraad!
  • Gerry Cle

    4 jaar geleden
    De EU zegt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen maar zal geen enkele sanctie nemen als Loekasjenko zich daar geen 'hol' van aantrekt en zijn protesterende bevolking blijft onderdrukken.