Direct naar artikelinhoud
Mali

VN-Veiligheidsraad roept Malinese militairen op ‘onmiddellijk terug te keren naar hun kazernes’

VN-Veiligheidsraad roept Malinese militairen op ‘onmiddellijk terug te keren naar hun kazernes’
Beeld AP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de muitende militairen in het West-Afrikaanse Mali opgeroepen om “onmiddellijk terug te keren naar hun kazernes”. Er wordt ook gevraagd om de vrijlating van de gevangenen, onder wie president Ibrahim Boubacar Keïta.

en

De militaire staatsgreep wordt “streng veroordeeld”. De Veiligheidsraad roept voorts op om de orde en het gezag in overeenstemming met de Malinese grondwet te herstellen.

Malinese militairen hadden dinsdag president Ibrahim Boubacar Keïta afgezet. De president werd ook gevangengenomen. De militairen zeggen dat ze een “civiele politieke transitie” op gang willen brengen die moet leiden tot verkiezingen “binnen een redelijke termijn”.

De vijftien landen die deel uitmaken van de Veiligheidsraad, waren woensdag op verzoek van Frankrijk en Niger bijeengekomen voor een spoedzitting achter gesloten deuren.

Goita leider junta

De Malinese kolonel Assimi Goita heeft zich uitgeroepen tot de leider van de militairen. Hij wordt daarmee de nieuwe sterke man van het West-Afrikaanse land. In een eerste toespraak benadrukte hij dat Mali “niet meer het recht heeft om fouten te maken”.

“Mali bevindt zich in sociaal-politieke en veiligheidscrisis. We hebben niet langer het recht om fouten te maken. Wij hebben, met onze interventie van gisteren, het land boven alles geplaatst”, aldus Goita, die omringd werd door gewapende soldaten.