Direct naar artikelinhoud
Stand van zakencoronacijfers

Gemiddeld aantal besmettingen per dag blijft aan zelfde tempo vertragen

Gemiddeld aantal besmettingen per dag blijft aan zelfde tempo vertragen
Beeld Getty Images

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus op weekbasis is in ons land voor de vierde dag op rij gedaald. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Tussen 10 en 16 augustus waren er per dag gemiddeld 534,6 (afgerond 535) besmettingen. Het gemiddeld aantal nieuwe overlijdens ligt anderhalve keer hoger ten opzichte van een week eerder.

De groei van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen op weekbasis is al enkele dagen aan het afnemen. Gisteren was er ook een daling met 15 procent van het aantal positieve gevallen voor de periode tussen 9 en 15 augustus in vergelijking met een week eerder.

Er werden op zondag 16 augustus 133 nieuwe positieve gevallen vastgesteld. Op zaterdag 15 augustus waren er 162 bevestigde besmettingen, de dag daarvoor 582. In het weekend gaan mensen minder snel naar de dokter en worden er ook minder gevallen geregistreerd.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 16 augustus is dus nog niet definitief. Voor maandag 17 augustus staan nu al 533 besmettingen in de tabellen, voor dinsdag 18 augustus 118. Die cijfers zullen de komende dagen nog worden bijgesteld.

Er waren gemiddeld 30,4 nieuwe ziekenhuisopnames per dag tussen 13 en 19 augustus. Een week eerder bedroeg dat gemiddelde nog 31. In totaal werden al 18.789 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Er lagen gisteren 334 (-1) coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 83 (-6) op intensieve zorgen, 48 mensen moeten worden beademd, evenveel als de dag ervoor.

In totaal testten in ons land sinds het begin van de pandemie al 79.479 mensen positief op Covid-19. Dat zijn er 582 meer dan gisteren. Enkel in Brussel en de provincie Namen is het aantal gevallen van 10 tot en met 16 augustus toegenomen: in Brussel waren er 822 gevallen in die week, of 127 meer dan een week eerder. In Namen gaat het om 4 gevallen meer dan de week ervoor. In de provincie Antwerpen waren er op die zeven dagen tijd 967 gevallen, maar dat zijn er 455 minder dan de week daarvoor.

Tussen 10 en 16 augustus waren er gemiddeld 10,4 overlijdens per dag, meer dan een verdubbeling ten opzichte van een week eerder (+152 procent). Mogelijk hebben ook de extreme hitte en de verhoogde ozonconcentraties van de vorige week - risicofactoren voor oudere mensen - bijgedragen tot een hoger sterftecijfer. In totaal kwamen al 9.969 mensen om door het virus.