Direct naar artikelinhoud
Politie

Nummer 2 van federale politie zet stap opzij, een dag nadat beelden uit cel in Charleroi uitlekten

André Desenfants.Beeld DSI - Police/Politie

Een dag na het uitlekken van de beelden uit een cel in Charleroi rollen er al koppen bij de top van de federale politie. Nummer 2 van de federale politie, André Desenfants, zet een stap opzij. Dat kondigde hij aan op een persconferentie. ‘Ik heb geen fouten gemaakt. Maar ik weet nog altijd niet waarom ik niet op de hoogte was van wat er zich daar heeft afgespeeld.’

Het ontslag volgt nadat eerder deze week bewakingsbeelden uit 2018 uitlekten. Daarin was te zien hoe politiemensen minutenlang bovenop de geboeide Jozef Chovanec (38) zaten in diens cel, nadat de man op de luchthaven van Charleroi gearresteerd was. Een van de agenten deed een dansje en bracht de Hitlergroet. Chovanec werd de volgende dag naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. 

Minister van Binnenlandse zaken Pieter De Crem (CD&V) had als reactie op de beelden gevraagd dat de federale politie daadkrachtig zou optreden en snel actie zou ondernemen. Vanmiddag zat de top van de federale politie al opnieuw in crisisoverleg. Uitkomst: André Desenfants - de man net onder politiebaas Marc De Mesmaeker - zet een stap opzij. Hij wordt vervangen door eerste hoofdcommissaris Wald Thielemans.

Desenfants werd in december 2017 benoemd als de nummer 2 van de federale politie, hij was onder meer de baas van de directeur van de luchtvaartpolitie. Voor zijn promotie bekleedde Desenfants een directeursfunctie bij de federale gerechtelijke politie in Luik.

Lees ook
Beeld rv

Op het ogenblik van de feiten in Charleroi, in februari 2018, was Catherine De Bolle commissaris-generaal, André Desenfants was toen al de nummer twee en is sinds toen de hoogste in rang die vandaag nog actief is bij de federale politie. Hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid.

Desenfants zegt dat hij voor woensdag niet op de hoogte was van de feiten en de beelden van het politieoptreden nog nooit gezien had. “Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was van al de feiten die zich afgespeeld hebben. Dus heb ik ook gevraagd dat er een interne controle komt op de informatieflux naar de hiërarchie toe. Ik voel me verhinderd in de uitoefening van mijn mandaat op dat vlak. Ik heb dus aan de commissaris-generaal gevraagd, en dat is een persoonlijke beslissing, om mij tijdelijk te vervangen in mijn mandaat DGA zolang dit gedeelte van het onderzoek duurt”, zei Desenfants op een korte persconferentie.

Desenfants is naar eigen zeggen “diep getroffen” door de beelden. Zodra hij kennis nam van de zaak, heeft hij aan de dienst inwendige controle van de federale politie gevraagd een onderzoek te starten tegen de agent die de nazigroet maakte. Ook heeft hij gevraagd om dringend toegang te krijgen tot het gerechtelijk dossier, om te zien welke maatregelen op disciplinair en andere vlakken genomen moeten worden. “Ik kan u verzekeren dat de top van de federale politie alles gaat doen om de zaak ten gronde te analyseren en alle maatregelen te nemen die genomen moeten worden”, zei hij.  

In een mededeling prijst commissaris-generaal Marc De Mesmaeker de reactie van Desenfants. Hij “geeft aan het begrip ‘verantwoordelijkheid’ een inhoud die ik graag met hem deel”, aldus de politiebaas. “Het siert hem des te meer omdat hij dit doet in het belang van het korps, en van de vele medewerkers en medewerksters die elke dag het beste van zichzelf geven op professionele wijze en conform onze waarden, het weze benadrukt.”

De Mesmaeker zelf was begin 2018 nog geen commissaris-generaal. Hij trad pas in juni van dat jaar in de voetsporen van Catherine De Bolle, die naar de Europese politiedienst Europol trok. “De feiten van 2,5 jaar geleden stralen nu onvermijdelijk op ons allen af. We gaan daarmee volwassen en professioneel om, hoe moeilijk ook. We gaan ze tot op het bot onderzoeken. Dat verwacht iedereen van ons en van mij als commissaris-generaal”, besluit hij.