© atv

Ook Antwerpse toeristen die uit oranje zone terugkomen kunnen naar testdorp

In de loop van volgende week zullen een pak meer mensen zich kunnen registreren om zich op COVID-19 te laten testen in het Antwerpse testdorp op Spoor Oost. Dat zegt het kabinet van schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). Het gaat om mensen die naar het buitenland willen en daarvoor een testresultaat nodig hebben én mensen die uit een oranje zone in het buitenland terugkeren.

Bron: belga

De uitbreiding komt er onder meer omdat de capaciteit van het testdorp momenteel lang niet volledig wordt benut. Je kan er tot nu toe alleen terecht met een registratiecode die je kan krijgen als je vanuit een rode zone in het buitenland terugkeerde of via contactonderzoek. Om die reden komen er dagelijks slechts een honderdtal mensen zich laten testen, terwijl de capaciteit 600 testen is en nog kan worden opgeschaald.

De stad Antwerpen en ziekenhuiskoepel ZNA, twee van de voornaamste initiatiefnemers van het testdorp, pleiten al van bij de start voor een uitbreiding van de categorieën mensen die zich kunnen laten testen en nemen het heft nu in eigen handen.

Oranje zone

De uitbreiding naar mensen die uit een oranje zone komen zou er zaterdag al komen. Zij beschikken niet over een registratiecode, maar zullen op de website van het testdorp (testcovid.be) wel een vragenlijst over onder meer risicogedrag kunnen invullen nadat ze zich met behulp van hun identiteitskaart en Passenger Locator Form hebben geregistreerd. Op basis van de ingevulde vragenlijst vernemen ze of ze zich best laten testen. Die test wordt dan net als voor de mensen die uit een rode zone terugkeren terugbetaald.

In de loop van volgende week breidt het systeem uit naar mensen naar het buitenland willen en daarvoor een testresultaat nodig hebben. Hun test wordt niet terugbetaald.

Daarnaast werkt het testdorp ook aan registratiecodes die bedrijfsartsen kunnen geven aan mensen die zich zouden moeten laten testen voor het werk. Het is nog niet duidelijk wanneer dat mogelijk zal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus