Direct naar artikelinhoud
Politiegeweld

Ook chef luchtvaartpolitie moet opstappen wegens interventie in Charleroi

Beeld van de ophefmakende interventie uit 2018 waarbij een arrestant het leven liet.Beeld rv

Danny Elst, directeur van de luchtvaartpolitie, moet een stap opzij zetten nadat eerder deze week beelden opdoken van een ophefmakende politie-interventie in Charleroi. Dat meldt Het Nieuwsblad. Elst is na André Desenfants de tweede hoge politieofficier die zijn functie neerlegt in de nasleep van de controverse. Intussen dreigt actiegroep Belgian Youth against Racism met ‘betoging tot de minister van Justitie ontslag neemt’.

en

Elst kreeg bovendien een ordemaatregel opgelegd van de commissaris-generaal van de federale politie, weet Het Nieuwsblad uit goede bron. De chef van de luchtvaartpolitie was op het moment van de feiten namelijk officier van dienst, en heeft de arrestatie ook onder ogen gekregen. Hij wist van de feiten, of zou het toch moeten geweten hebben. 

Eerder al maakte de nummer 2 van de federale politie, André Desenfants, bekend dat hij een stap opzij zette. Elst opereerde net onder Desenfants. Die laatste beweerde dat hij niets wist van de bewuste politie-interventie. Elst, die al vele jaren de luchtvaartpolitie leidde, krijgt vanaf maandag een administratieve functie in de dienst “middelenbeheer”, weet de krant nog.

Eerder deze week lekten bewakingsbeelden uit 2018 uit. Daaruit bleek dat politiemensen minutenlang bovenop de geboeide Jozef Chovanec (38) zaten in diens cel, nadat de man op de luchthaven van Charleroi gearresteerd was. Een van de agenten deed een dansje en bracht de Hitlergroet. Chovanec werd de volgende dag naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

Volgens de advocate van de agenten is die interventie volgens de regels verlopen. ‘Mijn cliënten hebben zich niks te verwijten’, zegt ze.

Betoging

Als er geen politieke reactie komt op het overlijden van Chovanec, zal de actiegroep Belgian Youth against Racism “betogen tot de minister van Justitie ontslag neemt, de verantwoordelijken op non-actief zijn gezet en het proces in alle transparantie wordt gevoerd”. Dat zegt de organisatie in een persbericht.

Belgian Youth against Racism organiseerde eerder al onder meer Black Lives Matter-acties in Antwerpen en Brussel. Nu eist de groep dat de verantwoordelijken voor het incident in de politiecel in Charleroi onmiddellijk op non-actief worden gezet, dat er een groot en transparant onderzoek wordt gevoerd naar de invloed van extreemrechts en racisme bij de politie - daarvoor is een parlementaire commissie nodig, luidt het -, dat de politiestructuren worden hervormd, dat er bodycams komen voor alle agenten, en dat het tuchtsysteem wordt hervormd.

“Indien niemand uit de politiek gehoor geeft aan de noodkreet van de nabestaanden en er geen enkele politieke reactie volgt, zien wij ons genoodzaakt massaal op straat te komen, mét masker en verantwoordelijkheidsgevoel, maar vooral met heel duidelijke eisen”, zegt de groep. Belgian Youth against Racism wacht woensdag af. Tegen dan zouden de Kamercommissies Justitie en Binnenlandse zaken over de kwestie bijeen moeten zijn gekomen.