©  Photo News

Ontketende Mathieu van der Poel degradeert Nederlandse concurrentie en pakt titel na solo van 44 kilometer

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zijn tweede nationale titel van Nederland op de weg binnen. De alleskunner liet geen spaander heel van de concurrentie met een aanval over bijna vijftig kilometer. Van der Poel kwam met anderhalve minuut voorsprong over de meet in Drenthe.

Laurens Van Heuverswijn

Mathieu van der Poel was de grote favoriet op het korte rondje in Drenthe en de VAM-berg. In de marge van het NK werd gesuggereerd dat de organisatie en regio geïnteresseerd is om het WK komende september te organiseren, aangezien dat niet meer in Zwitserland mag doorgaan. WK’s? Dat is wel iets voor Van der Poel natuurlijk, en die was bijzonder aanwezig bij dit NK. Hij rammelde meermaals aan de boom, maar kreeg telkens het blok van Jumbo-Visma tegen zich. Een vlucht met onder meer zijn broer David werd daardoor geneutraliseerd.

Uiteindelijk kreeg een groepje van zes renners een korte vrijgeleide van een dikke minuut: Lindeman, Eenkhoorn, Riesebeek, Krul, Hofstede en Molenaar. Van der Poel kon zich andermaal niet inhouden en maakte met een stevige inspanning de oversteek.

 ©  Photo News

Een uitstekende Eekhoff en enkele anderen konden nog net volgen. Halverwege de wedstrijd kwam alles opnieuw samen in een gehavend peloton. Eenkhoorn probeerde het dan maar solo, maar die kreeg een counter van opnieuw Van der Poel tegen zich. Van der Poel bracht ook Van Kessel, De Kort, Sinkeldam en Van Emden mee richting de vluchter. Het tempo zakte, waardoor onder meer knecht Oscar Riesebeek kwam aansluiten bij de groep van Van der Poel.

Ontketend

Met nog vijftig kilometer te gaan kon de drievoudig wereldkampioen veldrijden zich andermaal niet inhouden: hij knalde op de VAM-berg weer door. Eenkhoorn volgde behoorlijk vlot, maar nam niet over. Van der Poel liet de rest terugkeren, maar leek geïrriteerd door de tactiek van Jumbo-Visma. Bij de volgende passage van de VAM-berg trok MVDP andermaal door.

En nu was het afgelopen voor alles en iedereen. Eenkhoorn en Eekhoff kwamen nog even piepen, maar moesten al snel hun meerdere erkennen in een ontketende Van der Poel.

 ©  Photo News

Op het korte parcours van zo’n elf minuten lang vloog hij snel naar een minuut voorsprong. De vele aanvallen en het korte parcours zorgden ervoor dat met nog twintig kilometer te gaan amper zeventien renners in koers zaten. Het was dan ook een slagveld: de piepjonge Eekhoff was een kapotte achtervolger en ook na hem zat alles in stukken en brokken. Een drietal van Jumbo-Visma (Roosen, Eenkhoorn en Van Emden) streed om de derde podiumplaats.

Van der Poel soleerde autoritair naar zijn tweede Nederlandse titel op de VAM-berg. Een sterke Eekhoff werd knap tweede,

()

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen