© atv

Testdorp op Spoor Oost ziet opkomst verdubbelen

Testdorp TestCovid aan Spoor Oost in Borgerhout zag zondag zijn dagopkomst verdubbelen en behaalde daarmee een nieuw dagrecord. Sinds zaterdag worden ook mensen die terugkeren uit een oranje zone naar het testdorp geleid om zich te laten testen, waardoor huisartsen en spoeddiensten zich beter kunnen focussen op het testen van mensen die symptomen vertonen.

TestCovid nam de eerste weken enkel tests af van mensen die terugkeerden uit een rode zone en verplicht werden een coronatest te ondergaan. Sinds zaterdag worden ook mensen die uit een oranje zone terugkeren naar het testdorp doorverwezen.

Zondag werden 450 mensen in het testdorp getest, meer dan een verdubbeling tegenover het dagrecord van 18 augustus (204). Zo’n 52 procent van de afgenomen tests op zondag werden uitgevoerd bij mensen die terugkeerden uit een oranje zone. Mensen kunnen niet zomaar langsgaan maar moeten zich eerst registreren via www.testcovid.be. Daar krijgen ze een e-ticket dat ze samen met hun identiteitskaart en het Passenger Locator Form moeten meebrengen wanneer ze zich aanmelden aan het testdorp.

Wapen tegen pandemie

“Zonder het testdorp hadden 450 mensen naar de huisarts moeten gaan voor een test, met alle extra werk als gevolg”, zegt Fons Duchateau, schepen van Gezondheidszorg (N-VA) en voorzitter Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. “Om de eerstelijnszorg te helpen, moeten we deze tests zo veel mogelijk bij hen wegnemen. Ik denk dat deze cijfers heel duidelijk de nood aantonen van ons testdorp. Het is een wapen om de pandemie in te dijken en Antwerpen en omgeving te beschermen”

Het doel van TestCovid is om mensen zonder coronasymptomen bij de huisarts en op spoeddiensten te scheiden van patiënten met symptomen. Dit neemt heel wat druk weg op de eerste lijn, die zich hierdoor ten volle kan wijden aan zieke mensen. Daarnaast helpt de grootschalige testing om de quarantaine van mensen die terugkeren uit het buitenland, in te korten. Dit maakt een groot verschil voor de continuïteit van essentiële overheidsdiensten (brandweer, huisvuilophaling, politie) en bedrijven. Na een tweede negatieve test wordt de quarantaine van twee weken met vier dagen ingekort.  

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus