Creatief zijn in de keuken is gemakkelijker dan je denkt
KokenLess is more: het is een van de belangrijkste stelregels waarmee onder andere de Italiaanse keuken wereldwijd furore maakt. Ook in je eigen keuken kan eenvoud je ver brengen. Skip dus even die recepten met een waslijst aan ingrediënten (sorry, Ottolenghi!), dat is meteen ook goed voor je portemonnee.
Kraakvers
Vroeger was het anders, maar tegenwoordig prediken ook veel topchefs en culinaire auteurs eenvoud. Denk maar aan Pascale Naessens. De smaak van een ingrediënt komt soms beter tot zijn recht als je het net niet verdoezelt met tal van smaakoppeppers. Een scheut olijfolie of wat boter, een kneepje citroen, een stevige draai peper, een beetje zout, gesmoorde ui/knoflook/chilipepers... Die zaken volstaan vaak al om een restaurantwaardig gerecht op tafel te toveren. Daar hangt wel een belangrijke voorwaarde aan vast: kwaliteit. Dit maakt of kraakt een eenvoudig gerecht. Je kan nog zo veel liefde steken in de bereiding van die zalmtartaar, rundcarpaccio of tomaat-mozzarella salade; als het vlees inferieur is of de groenten belabberd zijn, zal je dat proeven op je bord.
Grenzeloos switchen
Wil je graag eens iets anders dan je vertrouwde gerechten op tafel toveren? Een kleine twist zorgt vaak al voor een groot verschil. Veel ingrediënten kan je gemakkelijk vervangen door iets anders met een gelijkaardige smaak en textuur, waar je misschien zelfs nog een restje van in de koelkast of voorraadkast hebt liggen.
Bijvoorbeeld: pesto. Traditioneel maak je dat met basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Maar eigenlijk bestaan hier eindeloos variaties op, als je de basissamenstelling respecteert.
Dus:
* Een notensoort (hazelnoot, amandel, walnoot...)
* Een groente of kruid (peterselie, rucola, maar ook broccoli of spinazie geven lekkere resultaten)
* Een harde kaas (Parmezaanse kaas, pecorino, oude Gouda...)
* Olijfolie (van goede kwaliteit a.u.b.!)
Je kan je zelfgemaakte pesto vervolgens gebruiken als basis voor pizza of pasta. Wat verse groenten of vlees erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.
Frisse presentatie
Combineer vooral wat je zelf lekker vindt, maar probeer ook eens een andere manier van bereiden dan het klassieke koken of bakken. Stomen, grillen of traag garen in een tajine bijvoorbeeld. Ook een originele (of kindvriendelijke) presentatie doet soms wonderen. Rol je taco’s niet op, maar maak er eens een taart mee waarbij je de wraps gebruikt als vellen lasagne. Of gebruik een keer gemalen bloemkool in de plaats van rijst of courgetteslierten in plaats van pasta. Een lekkere saus maakt het geheel af.
Veggiedag(en)
Veel Belgen eten nog altijd oerklassiek: een lap vlees, een berg aardappelen en dan een beetje groenten erbij (vaak plat gekookt of in saus verdronken). Als er iets is wat de (top)chefs ons het laatste decennium leerden, dan wel dat het echt anders kan!
Zo moet je bijvoorbeeld geen vegetariër te zijn om vaak vegetarisch te eten; veel vegetarische gerechten zijn namelijk gewoon superlekker. Wandel eens door een biologische supermarkt en je zal versteld staan van het aanbod. Seitan, tempeh, tofu, linzen en andere peulvruchten dagen je uit om nieuwe culinaire horizonten te verkennen. Beperk je voor je boodschappen niet tot het aanbod van de supermarkt, maar ga naar de markt of een speciaalzaak voor een ruime keuze aan lokale lekkernijen waar je mee aan de slag kan.
Tips van de chefs
Laat je inspireren door de besten! Snuister door kookboeken, consulteer je grootmoeder en lees culinaire blogs om je kennis over voeding en kooktechnieken bij te schaven. Houd echter niet halsstarrig vast aan een recept, maar voel je vrij om er (met bovenstaande tips) naar eigen smaak een draai aan te geven.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
-
Livios
Zonnepanelen en thuisbatterij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”
-
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
Exact een week geleden steeg de maximumprijs voor benzine 95 tot 1,784 euro per liter. Dat is meteen het hoogste niveau in vijf maanden tijd, en ondanks een lichte daling blijft de dieselprijs eveneens hoog. Daartegenover staan de sterk gedaalde stroomprijzen. Mijnenergie.be ging na wat dat betekent voor het prijsverschil tussen rijden op fossiele brandstof en rijden op elektriciteit. -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa