Direct naar artikelinhoud
Economie

▶ Extra personeel voor veilige opening Brantano, maar toch opnieuw lange wachtrijen

Zaterdag veroorzaakte de uitverkoop bij Brantano voor ellenlange wachtrijen.Beeld BELGA

Vandaag zijn 49 Brantano-winkels geopend. Dat meldt het veilinghuis dat de uitverkoop bij de schoenenketen organiseert. Het aantal geopende winkels zou morgen verder uitgebreid worden. Onder meer in Mechelen, Gentbrugge, Oostkamp en Brugge staan er sinds vanochtend alweer lange wachtrijen.

en

Bekijk hier: lange wachtrij in Gentbrugge

Video wordt geladen...

De start van de uitverkoop, met kortingen van 75 procent, verliep zaterdag chaotisch. Winkels trokken heel veel volk, en op sommige plaatsen moest de politie tussenbeide komen.

Volgens veilinghuis Moyersoen werd een aantal pijnpunten aangepakt. Zo zijn er extra kassa’s geïnstalleerd en wordt er extra personeel ingezet. Ook het nodige veiligheidspersoneel is voorzien.

De winkels in steden of gemeenten waar burgemeesters hun bezorgdheid geuit hadden, blijven vandaag nog gesloten. Het veilinghuis hoopt de plooien alsnog glad te kunnen strijken, zodat ook die winkels deze week nog kunnen openen. “Veiligheid blijft uiteraard de prioriteit”, klinkt het.

Lange rijen

Onder meer in Koksijde stonden deze ochtend een vijftigtal klanten te wachten. Nochtans blijft dat filiaal dicht vandaag. Ook in Mechelen stond er voor openingstijd al een lange rij wachtenden. In Brugge stonden de eerste klanten zelfs al om 6.45 uur voor de deur en in Gentbrugge, Aalst en Oostkamp was het eveneens meteen urenlang aanschuiven voor zij die niet als eerste klanten waren komen opdagen.

Vakbondsman Sven De Scheemaeker van ACV Puls beaamt aan Belga dat een aantal winkels met enige vertraging vandaag de deuren opent. “In sommige winkels was het immers na de eerste stormloop op de uitverkoop een echte ravage, met veel opruimwerk tot gevolg.”

Veiligheid

ACV Puls heeft van het personeel signalen gekregen dat er, zoals beloofd door curatoren en veilinghuis, extra personeel voorzien is in de winkels. “Maar van de kant van het veilinghuis en de curatoren blijft het toch bij eerder vage engagementen”, reageert De Scheemaeker.

De vakbond blijft door de grote interesse van de consument dan ook ongerust over de veiligheid voor het winkelpersoneel en de bezoekers, en roept het personeel op om in geval van nood onmiddellijk de politiediensten in te schakelen. Een winkel kan ook (tijdelijk) gesloten worden door het personeel tot de situatie genormaliseerd is.

Over de overname van Brantano zelf verwacht de vakbondsman ten laatste morgen duidelijkheid. De Scheemaeker is “eerder pessimistisch” over het aantal winkels dat overgenomen zou worden. “Ik vrees dat het slechts over een 30- à 40-tal winkels zal gaan.”