Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘Viruswaanzin’ dient klacht in tegen Marc Van Ranst bij Orde der Geneesheren

Een betoging van 'Viruswaanzin' begin deze maand.Beeld Tim Dirven

Advocaat Michael Verstraeten heeft namens een groep burgers een klacht ingediend bij de Orde der Geneesheren tegen viroloog Marc Van Ranst. Volgens de klagers, die zich verenigen in de organisatie ‘Viruswaanzin’, misbruikt Van Ranst zijn status als arts, verspreidt hij valse informatie en zaait hij angst onder de bevolking. Daarnaast zou Van Ranst ook zijn collega-artsen ‘publiekelijk denigreren’. Dat meldt de RTBF

De klacht werd neergelegd door Michael Verstraeten, de advocaat die in juni ook de groep burgers, onder wie plastische chirurg Jeff Hoeyberghs, vertegenwoordigde door een klacht neer te leggen tegen de Belgische Staat omdat ze van mening waren dat de coronamaatregelen in strijd waren met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De kortgedingrechter wees die eis resoluut af. 

Vandaag richt de advocaat zijn pijlen dus op viroloog Marc Van Ranst, door een klacht neer te leggen bij de Orde der Geneesheren. Eerder deze maand uitte de organisatie ‘Viruswaanzin’ tijdens een betoging in Brussel al hun onvrede over de “macht” van Van Ranst. Deelnemers dienden er toen hun ‘ontslagbrief’ voor de viroloog in. 

Eind vorige week werd Van Ranst al bekritiseerd door een aantal Franstalige politici en experts. Onder meer MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vond het niet kunnen dat Van Ranst nog voor de Veiligheidsraad al uitspraken deed over het behoud van de bubbel. Ook de minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), laakte de “kakofonie” van de gezondheidsexperten.