België nadert 10.000 coronadoden, of toch niet? Eind deze week hertelling: "100-tal overlijdens verkeerd geklasseerd"

België staat op de rand van 10.000 coronadoden, maar opgelet: eind deze week zal er een correctie van de cijfers gebeuren. "Het systeem was in het begin niet geoptimaliseerd, een honderdtal overlijdens zijn verkeerd geklasseerd", legt viroloog Steven Van Gucht uit.

De teller staat momenteel op 9.992 overlijden als gevolg van corona. Over een aantal dagen zullen we de trieste kaap van 10.000 coronadoden ronden. Of toch niet? 

Viroloog Steven Van Gucht heeft aangekondigd dat er een hertelling aankomt van het aantal overlijdens in de Vlaamse woonzorgcentra. "In het begin van de uitbraak, in maart en april, zijn er heel wat overlijdens uit de woonzorgcentra gemeld, maar werden daar heel weinig details over gegeven."

Het doel is om meer zicht te krijgen op die details. Zo is bijvoorbeeld het geslacht van de Vlaamse doden in de helft van de gevallen niet bekend. Ze staan als “geslachtsloos” in de statistieken. Een fenomeen waar onder wetenschappers al eens mee gelachen werd met de uitdrukking “Veel engelen in Vlaanderen precies, volgens Sciensano”.

In het begin van de uitbraak zijn er heel wat overlijdens uit de woonzorgcentra gemeld, maar werden daar heel weinig details over gegeven

Viroloog Steven Van Gucht

Tegelijk wordt de doodsoorzaak opnieuw bekeken. Het systeem was niet geoptimaliseerd." Concreet gaat het over 2.600 overlijdens. "Intussen hebben we al die gegevens verzameld en waarschijnlijk zijn ongeveer 112 overlijdens verkeerd geklasseerd, het gaat dan om een andere doodsoorzaak of om dubbele tellingen."

Er zijn ongeveer 112 overlijdens verkeerd geklasseerd, het gaat dan om een andere doodsoorzaak of om dubbele tellingen

Viroloog Steven Van Gucht

Wat er wel in de statistieken blijft staan, is het aantal "vermoedelijke overlijdens". In het begin kon niet iedereen getest worden, dus zijn er ook heel wat mensen die waarschijnlijk aan COVID-19 gestorven zijn, maar van wie we het nooit met 100 procent zekerheid zullen kunnen zeggen. "Die inschatting was meestal wel correct", denkt Van Gucht. "België is een van de weinige landen waarin het aantal overlijdens goed overeen komt met de oversterfte."

Maar wat betekent dat nu? "Op zich niet zo veel. De grootteorde blijft hetzelfde. We zijn heel hard getroffen in de eerste golf, en dat verandert zeker niet", geeft Van Gucht toe. "Er kon heel wat beter in de woonzorgcentra, maar er is de afgelopen tijd heel veel voorbereid voor een tweede golf of voor komende winter. Er zijn nu relatief weinig uitbraken in vergelijking met de eerste golf."

De grootteorde blijft hetzelfde, we zijn heel hard getroffen in de eerste golf en dat verandert zeker niet

Meest gelezen