AstraZeneca start onderzoek naar Covid-19-medicijn

Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca is begonnen met klinische testen van een medicijn tegen Covid-19. De eerste vrijwilligers worden momenteel getest.

Het bedrijf werkt aan een middel dat getest wordt als vaccin, in samenwerking met de universiteit van Oxford. Tegelijk zou het medicijn ook werken als patiënten al Covid-19 opgelopen hebben. Om die functie te testen, worden deze proeven georganiseerd. Het middel heet AZD7442 en is een combinatie van twee types antilichamen.

AstraZeneca zal het medicijn testen op 48 vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk. Die zijn allemaal tussen de 18 en 55 jaar oud. Het middel moet eerst veilig bevonden worden en daar dienen deze eerste testen voor.

Preventief en medicamenteus

Het is een belangrijke mijlpaal voor het middel. Dat het zowel kan helpen tegen reeds bestaande infectie en werken als vaccin, zou een extra bonus betekenen voor AstraZeneca.

Mene Pangalos, topman bij het ontwikkelingsteam van AstraZeneca, zegt aan de Britse krant The Guardian: ‘Deze testen zijn een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van onze monoclonale antilichamencombinatie om Covid-19 te bestrijden of voorkomen.’

‘Deze combinatie van antilichamen, gecombineerd met onze eigen technologie heeft het potentieel om zowel de effectiviteit als de duurzaamheid van het vaccin te verzekeren. Daarnaast vermindert het het risico op resistentie.’

Meer