Direct naar artikelinhoud
Een Vivaldi-coalitie, zonder N-VA? Een akkoord ligt nog lang niet binnen handbereik
AnalyseFederale formatie

Een Vivaldi-coalitie, zonder N-VA? Een akkoord ligt nog lang niet binnen handbereik

Beeld Photo News

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) trekt vandaag naar de koning met de boodschap dat hij een Vivaldi-coalitie wil vormen, zonder N-VA. Maar een akkoord ligt nog lang niet binnen handbereik.

Lachaert wordt vandaag om 11 uur ontvangen op het paleis. De verwachting is dat hij voor verlengingen gaat, nadat hij gisteren zijn inhoudelijke nota had voorgelegd aan groenen en socialisten. De Vlaamse christendemocraten hadden de nota woensdag al ingekeken. De onderhandelingen lopen door, maar de kans is klein dat de koning vandaag een formateur kan aanduiden, zoals Alexander De Croo (Open Vld) of Paul Magnette (PS).

Woensdag ruimde Lachaert al een grote hindernis uit de weg. Terwijl hij tot nu toe alle opties openhield, liet hij in een vergadering met N-VA-voorzitter Bart De Wever weten dat hij nu eerst voor Vivaldi gaat, een vierseizoenscoalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Zonder N-VA dus. Pas als dat mislukt, kan de partij van De Wever eventueel weer in beeld komen.

Door eindelijk duidelijkheid te scheppen over zijn voorkeur gaat Lachaert in op de vraag van CD&V. De christendemocraten zijn noodzakelijk om een comfortabele meerderheid te vormen, maar aarzelen om zich bij de paars-groene alliantie te voegen. Een van hun grootste angsten is dat ze de zwartepiet krijgen als ze N-VA lossen. Daarom moest Lachaert eerst zelf paars-geel opzijschuiven.

CD&V nog niet aan boord

Opvallend is dat de vergadering tussen De Wever en Lachaert vlotter is verlopen dan de vorige. Toen was de sfeer nog ijzig, en zakte het vertrouwen tussen Open Vld en N-VA naar een dieptepunt. De wonden zijn nog niet geheeld, klinkt het, maar wel een beetje opgelapt. “We blijven coalitiepartners in Vlaanderen”,  zeggen de liberalen. “En je weet maar nooit dat Vivaldi mislukt.” Bronnen bij N-VA spreken van een “redelijk hoffelijke” vergadering.

Voor CD&V is deze toenadering cruciaal. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits heeft geen zin in een open oorlog binnen de Vlaamse regering. Toch is CD&V nog steeds niet aan boord. Binnen de top van de partij valt te horen dat de nota van Lachaert een aantal “onaanvaardbare elementen” bevat. Tegelijk biedt hij geen garantie dat CD&V in ethische dossiers niet tegenover een progressief blok zal komen te staan. Op communautair vlak eist de partij evenzeer extra garanties.

Dat Lachaert nog veel werk heeft, werd gisteren ook bevestigd tijdens zijn overleg met de socialisten. In het akkoord tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) kregen zij veel toegevingen, zoals een effectentaks en een vermogenswinstbelasting. Nu willen ze de lat niet veel lager leggen. Volgens hen schiet de nota op drie punten tekort: de verhoging van de laagste pensioenen, de bijdrage van de grote vermogens en de investeringen in de gezondheidszorg.

Water en vuur

Het lijkt alsof Lachaert water en vuur moet verzoenen. Terwijl de socialisten naar links trekken, moet hij het akkoord straks bij zijn donkerblauwe achterban kunnen verdedigen. Nu al verwijt De Wever hem een linkse en anti-Vlaamse regering te vormen. “Vlaanderen stemde nog nooit zo Vlaams en rechts, de komende federale regering wordt mogelijk nog nooit zo Franstalig en links”, tweette de N-VA-voorzitter gisteren.

Op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakten de woorden weinig indruk. De Wever had er maar vroeger aan moeten denken, repliceerde de liberaal op Twitter. “Alvorens de stekker uit Arizona te trekken, potentiële rechtse partners aan te vallen en in te stemmen met de meest linkse nota.”