Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Vivaldi nog niet rond: koning verlengt opdracht Egbert Lachaert (Open Vld)

Egbert Lachaert wordt ontvangen door koning Filip.Beeld Photo News

Koning Filip heeft de opdracht van Egbert Lachaert (Open Vld) verlengd tot volgende week vrijdag. Lachaert trok deze voormiddag naar de koning met de boodschap dat hij een Vivaldi-coalitie wil vormen. Hij hoopt volgende week ‘de volgende stap te kunnen zetten’.

Exact 10 dagen nadat hij aan de slag ging als koninklijk opdrachthouder, trok Egbert Lachaert om 11 uur naar de koning met de boodschap dat hij een Vivaldi-coalitie wil vormen, een regering zonder N-VA dus. Ruim een uur later kwam hij weer naar buiten met de mededeling dat er “inhoudelijk nog werk” is aan dat project.

“We hebben de voorbije week constructief gewerkt met de bedoeling om de partijen te motiveren samen aan tafel te gaan”, zei Lachaert bij het verlaten van het paleis. “Dat hopen wij de komende tijd te doen. Er is inhoudelijk nog werk aan ons project. Het is duidelijk dat er verschillen zijn, maar de goede wil is er. Iedereen zal binnenkort toch eens duidelijkheid moeten geven over wat hij precies wil.”

Lachaert hoopt volgende week “nieuws te hebben over de vooruitgang” en “de volgende stap te kunnen zetten”, klonk het nog.

Ten laatste op 4 september brengt hij opnieuw verslag uit bij de koning, zo klinkt het in een mededeling van het paleis.  

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

• Liberalen: MR en Open Vld

• Socialisten: PS en sp.a

• Groenen: Ecolo en Groen

• Christendemocraten: CD&V

Niet binnen handbereik

Gisteren legde Lachaert zijn inhoudelijke nota voor aan groenen en socialisten, nadat CD&V die woensdag al had ingekeken. Een akkoord ligt nog niet binnen handbereik, zo werd gisteren duidelijk tijdens het overleg met de socialisten. 

Die kregen veel toegevingen in het akkoord tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) en willen nu de lat niet veel lager leggen. Volgens hen schiet de nota nog op verschillende punten tekort. Het is ook nog niet zeker dat CD&V aan een Vivaldi-coalitie wil meewerken. De Vlaamse christendemocraten drongen tot nu toe aan op een coalitie met N-VA.