Vanaf dinsdag 100 km per uur op Brusselse ring

 ©  ISOPIX

Vanaf dinsdag 1 september wordt de snelheid op de Ring rond Brussel verlaagd naar 100 kilometer per uur. Dat gebeurt in het kader van het Vlaamse Energie- en ­Klimaatplan 2021-2030.

De snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur komt er op alle wegvakken van de Brusselse ring (R0) die in het beheer zijn van het Vlaamse en het Brusselse Gewest.

Op plaatsen waar de maximum toegelaten snelheid lager ligt dan 100 kilometer per uur wordt deze niet verhoogd. Dat is het geval op het viaduct van Vilvoorde en in de bocht van Vorst, waar maximum 90 kilometer per uur gereden mag worden uit veiligheids­overwegingen.

De nieuwe snelheidsbeperking van 100 kilometer per uur zal trouwens ook gelden voor de parallelwegen van de ring ter hoogte van de Woluwelaan (R22) in Zaventem/Diegem (Machelen), het verkeersknooppunt van de ring en de A12, het verkeersknooppunt van de ring en de E40 in de richting van Gent/Oostende en afrit nr. 13 van de ring in Dilbeek.

De nieuwe maximumsnelheid moet de verkeersveiligheid verhogen, de luchtkwaliteit helpen verbeteren en de geluidsoverlast en CO2-uitstoot verlagen.

De Vlaamse ministers Lydia Peeters (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V) en Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) trokken vrijdag naar Machelen om er één van de 280 verkeersborden te onthullen die een aannemer in opdracht van het agentschap Wegen en Verkeer aan het plaatsen is om die snelheidsbeperking aan te duiden.