Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Ook Vlaanderen gaat voor cultuur op 1 meter

Ook Vlaanderen gaat voor cultuur op 1 meter
Beeld Kobe Van Hecke

Vanaf 1 september zullen bubbels niet anderhalve meter, maar één meter afstand moeten houden in zalen voor kunst en cultuur. Dat werd vrijdag beslist.

Ook in Vlaanderen zal de anderhalvemeterregel sneuvelen in de cultuursector. Vorige week al had de Franstalige gemeenschap beslist om vanaf 1 september over te stappen naar een meter afstand tussen bubbels bij culturele evenementen, zowel binnen als buiten. Daardoor kunnen cultuurhuizen en culturele centra meer toeschouwers ontvangen.

Dat zal dus ook in Vlaanderen het geval zijn. “Ook virologen hebben ingestemd met deze versoepeling”, zegt Leen Laconte van Overleg Kunstenorganisaties. Volgens haar is dit akkoord een goede zaak voor de hele sector. “Zo komen er meer plaatsen vrij in de zalen en kunnen de mensen nog steeds op een veilige manier genieten van de voorstellingen.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een nieuw basisprotocol voor de cultuursector. “Het nieuwe basisprotocol bevat per pandemiescenario een set van maatregelen voor de sector en lokale besturen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook bevoegd is voor Cultuur. Het bouwt verder op de eerdere protocollen en werd volgens Jambon opnieuw in nauw overleg met professor Erika Vlieghe opgesteld.

Tegelijkertijd blijft de maximumlimiet voor toeschouwers op evenementen wel behouden: vanaf 1 september ligt die op maximaal 200 bezoekers binnen, tenzij lokale besturen een hogere limiet toelaten. Vanaf die datum start ‘fase geel’. Daarin moeten toeschouwers enkel mondmaskers dragen wanneer de verplichte afstand niet gegarandeerd kan worden. Het is volgens Jambon aan de lokale of provinciale overheden om op basis van de lokale pandemiesituatie een andere kleurencode te bepalen en hier helder over te communiceren.