Direct naar artikelinhoud
Federale formatieCD&V

CD&V twijfelt over Vivaldi: ‘Dit is niet het signaal dat de kiezer gegeven heeft’

CD&V-voorzitter Joachim Coens moest een topoverleg over regeringsdeelname afblazen; zijn partij lijkt niet klaar voor de sprong.Beeld BELGA

CD&V is verdeeld over de deelname aan een Vivaldi-coalitie. Een extra topoverleg om daarover te beslissen, werd maandagavond op de valreep afgeblazen. Ook de socialisten leggen hun lat voor Vivaldi hoog.

en

“Er zijn momenteel geen nieuwe elementen aan te brengen. Daarom werd beslist het fysieke politiek bestuur van vanavond niet te laten doorgaan.” Met een korte mededeling annuleerde het hoofdkwartier van CD&V maandagavond het langverwachte topoverleg over de federale regeringsdeelname. Wie verwachtte dat de Vlaamse christendemocraten een beslissing zouden nemen over Vivaldi – een vierseizoenscoalitie met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten – bleek eraan voor de moeite.

In de ochtend was het politiek bestuur al eens digitaal samengekomen. Maar met zestig mensen online discussiëren bleek moeilijk. Daarom werden de leden gevraagd om tegen 20 uur naar het hoofdkwartier in Brussel af te zakken. De bedoeling: eens goed doorpraten en knopen doorhakken. Tegen dan zou partijvoorzitter Joachim Coens ook de bezwaren van de partij nog eens overmaken aan koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld), zodat hij diens feedback kon meebrengen.

Dat het moment suprême werd afgeblazen, komt omdat CD&V er zelf nog niet uit is. Volgens een aantal bestuursleden leek Coens vaart te willen maken met de keuze voor Vivaldi. Maar de partij was niet volledig mee.

De federale fractie is gewonnen voor Vivaldi, onder meer vanwege het weinig rooskleurige vooruitzicht om naast Vlaams Belang en N-VA in de oppositie te gaan zitten. Maar vanuit de lokale mandatarissen en de Vlaamse fractie komt er veel tegenwind. Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt dat een aantal CD&V-burgemeesters bedankt voor Vivaldi. “Dat is niet het signaal dat de kiezer gegeven heeft”, klinkt het. Ze willen N-VA mee in de coalitie, zodat de regering een Vlaamse meerderheid heeft.

Nog belangrijker is de twijfel bij de kopstukken. Zowel Koen Geens als Hilde Crevits, de boegbeelden in de federale en Vlaamse regering, hebben hun twijfels over Vivaldi. Zo benadrukte Geens tijdens het digitale partijbestuur dat er voorwaarden duidelijke verbonden zijn aan zo’n coalitie. Crevits waarschuwde dat de federale regering de Vlaamse niet mag tegenwerken, wat haast onvermijdelijk is door de asymmetrische coalities die zouden ontstaan.

Communautair

Inhoudelijk ligt de knoop vooral communautair. Zo voorziet Lachaert twee ministers voor institutionele hervormingen, die een staatshervorming moeten uitwerken richting 2024. Maar CD&V wil op korte termijn ook al een aantal dossiers ontmijnen, zoals de vliegwet en de federale beperking van het aantal artsen. Ethische hervormingen wil CD&V enkel overwegen bij consensus binnen de regering, behalve de verlenging van de abortustermijn. Daar is al zo lang over gepraat dat ze die moeilijk nog kan afblokken.

Nu een belangrijke kans gepasseerd is, is de vraag wat CD&V gaat doen. Het moment van de waarheid nadert, maar de partij lijkt niet klaar om te springen. De ministers van de partij zaten gisteravond samen voor een overleg, maar communiceerden niet. In de omgeving van Lachaert valt te horen dat hij CD&V er liefst nog altijd bij heeft, maar niet eindeloos kan wachten.

Ook de Vlaamse socialisten zaten gisteravond trouwens samen over hun regeringsdeelname. Zij lijken weinig bezwaren te hebben tegen de samenstelling, maar willen wel hun inhoudelijke lat zo hoog mogelijk leggen. Op dat vlak zullen liberalen en socialisten nog een moeilijk compromis moeten sluiten.