Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

NMBS lanceert app die drukte op trein voorspelt

NMBS lanceert app die drukte op trein voorspelt
Beeld Wouter Van Vooren

De trein naar Brussel die weer eens propvol zit? En dan van een collega horen dat hij een zee van ruimte had in de trein die een kwartier later arriveerde? Dat is binnenkort verleden tijd: de NMBS lanceert half september een nieuwe app die met kleurcodes aangeeft hoe druk het op de trein is.

De NMBS voert momenteel de laatste tests uit voor een nieuwe applicatie voor de smartphone die de reiziger zal toelaten vooraf te checken hoe druk op het op de trein is. Half september zal het systeem met kleurcodes gelanceerd worden. “Dit project zit al langer in de pijplijn, maar door Covid-19 is het allemaal wat versneld uitgevoerd”, klinkt het bij de woordvoerder van de NMBS. Er is dan wel een mondmaskerplicht op het openbaar vervoer, maar in coronatijden is het voor de reizigers minstens net zo belangrijk om de veilige afstand te kunnen bewaren.

Het systeem zal niet tot op de stoel nauwkeurig aangeven hoeveel plaats er op de aankomende trein is. Dat is onmogelijk, omdat er geen reservatiesysteem bestaat. “Toch biedt de app de reiziger de mogelijkheid om te controleren hoe druk het op de trein is.”

Om die drukte in te schatten, rekent de NMBS op de treinbegeleider. “Hij of zij heeft een nauwkeurig zicht op de bezetting in de wagons. Op basis van die visuele controle en op een inschatting van het aantal mensen die in een station zijn op- en afgestapt kan in het systeem ingegeven worden of het bijzonder druk is of dat slechts een klein deel van de zitjes bezet is. De treinbegeleider zal na elke stop een update voor het komende trajectdeel ingeven. Op die manier kunnen wachtende reizigers in het volgende station dan kiezen of ze instappen, ook al betekent het dat ze moeten rechtstaan, of liever op een volgende trein wachten waar het rustiger is.”