Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Lieven Annemans lid, Marc Van Ranst niet: nieuwe leden van belangrijkste expertengroep bekend

Lieven Annemans.Beeld BELGA

Gezondheidseconoom Lieven Annemans, die zich de afgelopen weken kritisch toonde over het coronabeleid, maakt deel uit van het vernieuwde adviesorgaan Celeval. Dat orgaan zal de Nationale Veiligheidsraad bijstaan in het uitstippelen van de aanpak van de coronacrisis. Dat schrijven De Tijd en de kranten van Mediahuis.

Tom Auwers, voorzitter van Celeval en voorzitter van het directiecomité van de FOD Volksgezondheid, blijft aan het roer staan. Ook Erika Vlieghe, diensthoofd Infectieziekten van het UZA, en Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal comité Testing & Tracing, zouden van de partij zijn. 

Daarnaast is er een plaats voorzien voor Bart Raeymaekers (directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum), Pedro Facon (directeur-generaal Gezondheidszorg van de FOD Volksgezondheid), Sophie Quoilin (diensthoofd van Sciensano), en Christian Wouters (afgevaardigde van de minister van Binnenlandse Zaken).

De vernieuwde Celeval zou niet uit alleen virologen en epidemiologen bestaan, maar ook de psychologie, economie en eventsector wordt vertegenwoordigd. Zo staan ook Ariane Bazan (professor klinische psychologie aan de ULB), Vinciane Morel (woordvoerder van de Alliantie van Belgische Event Federaties), en Lieven Annemans (professor gezondheidseconomie en welzijnseconomie aan UGent en VUB) in de lijst.

De aanwezigheid van Annemans is opvallend, want de gezondheidseconoom toonde zich de voorbije weken erg kritisch voor het coronabeleid. “Ik zie soms experts die met bepaalde informatie paniek zaaien, misleidende cijfers geven of oproepen tot een algemene lockdown”, zei hij in een interview in De Morgen “Dat vind ik niet correct. Als expert moet je altijd streven naar nuance en evenwicht.”

Tot slot worden ook Marius Gilbert (hoofdonderzoeker Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek aan de ULB) en Frédérique Jacobs (diensthoofd van de afdeling infectieziekten in het Brusselse Erasmusziekenhuis en de Franstalige interfederale woordvoerster in de strijd tegen het coronavirus) vermeld. 

Opvallende afwezigen zijn virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Zij staan volgens Het Nieuwsblad paraat ‘als reserve’ voor het geval respectievelijk Erika Vlieghe en Sophie Quoilin niet beschikbaar zijn om op te treden in Celeval. Bestuurder Johnny Thijs, die wel nog in de GEES zat, werd gevraagd maar heeft bedankt.