Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Crisiscentrum geeft tips voor veilig schooljaar: ‘Niet keuvelen aan schoolpoort’

Crisiscentrum geeft tips voor veilig schooljaar: ‘Niet keuvelen aan schoolpoort’
Beeld Wouter Van Vooren

De mondmaskerplicht op school voor leerlingen vanaf 12 jaar zal snel een ‘gezonde gewoonte’ worden. Dat heeft woordvoerder Yves Stevens gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Hij riep scholieren die na lestijd een vieruurtje willen eten ook op om altijd eerst de handen te wassen.

Stevens blikte tijdens de persconferentie terug op de start van het nieuwe schooljaar gisteren in coronatijd. “Dat was meteen een grote toets”, zei hij. Niet alleen de directies dragen verantwoordelijkheid, ook de leerlingen moeten zich aanpassen.

Mondmaskers

Dat betekent dat scholieren van het secundair onderwijs een mondmasker moeten dragen, op een correcte manier: “Zowel over de neus, als over de mond”.  Volgens de woordvoerder zal dat “snel een gezonde gewoonte worden”. Hij riep op om voor leerlingen voldoende maskers te voorzien. En wees ook op het nut van een plastic zakje waarin het masker kan bewaard worden. Tijdens de pauze, bijvoorbeeld.

Schoolpoort

Mensen die (hun) kinderen aan school afzetten of ophalen, worden aangespoord om het goede voorbeeld te geven en ook een masker te dragen. “Vermijd samenscholingen aan de schoolpoort en respecteer steeds de afstandsregel van 1,5 meter”, aldus Stevens. Keuvelen aan de schoolpoort raadt Stevens af.

Leerlingen die zelfstandig naar school gaan moeten rekening houden met dezelfde veiligheidsmaatregelen: een mondmasker dragen vanaf 12 jaar en de veiligheidsafstand respecteren. 

Vieruurtje

Scholieren die het gewoon zijn om na lestijd thuis een vieruurtje te eten, worden dan weer opgeroepen om altijd eerst de handen te wassen. Dat moet een gezonde routine worden, sloot de woordvoerder de persconferentie af.