Direct naar artikelinhoud
Reuzegom

Reuzegom-zitting op de lange baan: advocaten van leden studentenclub vragen bijkomend onderzoek

Studentenclub Reuzegom.Beeld rv

Er wordt al weken naar uitgekeken, maar de zitting van de Hasseltse raadkamer over de zaak-Reuzegom vrijdag wordt hooguit een formaliteit. Minstens twee advocaten van leden van de studentenclub vragen immers bijkomende onderzoeksdaden.

en

De datum prijkt al weken in de agenda’s. Op vrijdag 4 september zou de raadkamer in Hasselt beslissen over de doorverwijzing van achttien leden van de Antwerps-Leuvense studentenclub Reuzegom naar de correctionele rechtbank. De achttien namen op 5 december 2018 deel aan een doopritueel dat het leven kostte aan Sanda Dia (20). Hij bezweek enkele dagen later aan de gevolgen van onderkoeling.

De achttien worden vervolgd voor onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, toediening van schadelijke stoffen en schuldig verzuim. Ze riskeren tien jaar gevangenisstraf.

‘Geen zitting’

Alle procespartijen hebben tot donderdag 16 uur de mogelijkheid om een verzoek voor bijkomende onderzoeksdaden neer te leggen bij de onderzoeksrechter. Gisteren kondigde alvast Christian Clement, die optreedt voor J.V. (21), per mail aan de overige partijen aan dat hij van plan is dat te doen. “Er is vrijdag dus hoogstwaarschijnlijk geen zitting”, zegt Clement.

Vandaag legt ook Johan Platteau, advocaat van P.O. (22), die die avond de ‘dooppeter’ van Sanda Dia was, een verzoekschrift neer. “Ik was erg ontroerd door het interview met de vader van Sanda Dia in De Morgen, zegt de Antwerpse strafpleiter. “Hij hoopt ooit te kunnen begrijpen hoe dit alles is kunnen gebeuren. Ik garandeer u dat mijn verzoekschrift erop gericht is om daartoe bij te dragen.” 

Platteau ontkent dat er onder de advocaten onderling is overlegd. “In elk geval niet met mij erbij”, zegt hij. “Ik heb geen weet van gekonkelfoes.”

Sven Mary, advocaat van de vader van Sanda Dia, reageert scherp: “De lijn van het niet-empathisch vermogen van de Reuzegommers en hun ouders wordt doorgetrokken door hun advocaten. Wat trekt men zich nog aan van een vader die een zoon heeft verloren? Ik hoop maar één ding: dat de onderzoeksrechter alle vragen tot bijkomende onderzoeksdaden inwilligt, want anders moet de zaak voor het Antwerpse hof van beroep worden behandeld. Op zich is dat geen probleem, alleen voorziet de wet geen termijn waarbinnen dat dan moet. En dan heb ik de vrees dat het allemaal weleens enige tijd zou kunnen duren.”

Lieve Pepermans, een van de advocaten van de moeder van Sanda Dia, zegt niet verrast te zijn: “In een zaak met achttien partijen kun je je hieraan verwachten. Ik hoop nu vooral dat we niet afstevenen op een situatie van altijd maar meer vragen tot bijkomend onderzoek, net zolang tot we in een situatie komen van ‘ocheere, het was een jeugdzonde, het is intussen allemaal al zo lang geleden’. Het onderzoek is begin 2019 al afgerond. Ons leek het goed te zijn gevoerd.”