Joachim Coens (CD&V) zet deur open voor deelname aan regering zonder N-VA: “Het land moet vooruit”

 ©  BELGA

CD&V is bereid verder in gesprek te gaan met de liberalen, socialisten en de groenen. Dat heeft partijvoorzitter Joachim Coens woensdagavond gezegd in Terzake. Al wil dat niet zeggen dat de partij in een zogenaamde Vivaldi-regering stapt. “Het gaat niet om Vivaldi, maar om Avanti. Het land moet vooruit.”

CD&V moet kiezen: mee doen met Vivaldi - een coalitie met blauw, rood en groen - of oppositie voeren. Dat laatste aan de zijde van onder meer N-VA en Vlaams Belang. Maar er heerst verdeeldheid binnen de partij. Ondanks informatiegesprekken afgelopen week leek het er niet langer op dat CD&V wilde aansluiten bij een Vivaldi-coalitie. Te weinig inhoudelijke garanties.

Tijdens het tv-interview lijkt die deur nu toch weer opengezet. Zolang CD&V geen aanhangwagentje wordt, klonk het stellig. “We hebben alles geprobeerd om een Vlaamse meerderheid te hebben. Nu gaat het over het alternatief: ofwel dat ofwel oppositie. Dus kijken we naar de inhoud. Als we ons zeker voelen, als we ons in het centrum voelen en niet de aanhangwagen van deze coalitie plus CD&V, maar een duidelijke ‘Avanti’-coalitie die wil gaan voor het land. Dat is voor ons het belangrijkste”, zei de partijvoorzitter.

Een federale regering met liberalen, socialisten en groenen wil Coens dus wél een kans geven. “Wij zijn de partij die de synthese maakt tussen het sociale, economische en duurzame”, klinkt het. Wel vraagt hij garanties over “de verstandhouding met de regio’s” en “De Vlaamse flank die we hebben” en eist hij garanties op ethisch vlak en de abortuswet. “Als we ons programma kunnen realiseren, waarom zouden we niet besturen?”

Geen kartel met N-VA

Toch sluit Coens het scenario oppositie voeren niet uit, al zal dat niet samen met N-VA zijn. “Als die drie andere families samen een project willen hebben dat louter hun drie flavours belichaamt, dat ze gaan. Dan gaan wij oppositie voeren”, zei Coens. In oppositie zou de partij moeten herbronnen, maar het is geen reden om “bij deze of gene partij aan te sluiten”. Een kartel met N-VA is in dat scenario “helemaal niet aan de orde”, aldus Coens.

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) wordt vrijdag opnieuw op het Paleis verwacht om een nieuw rapport aan de Koning over te maken. De huidige minderheidsregering, geleid door Sophie Wilmès (MR), zou ten laatste tegen 17 september opnieuw het vertrouwen van het parlement moeten krijgen. Wanneer dat niet gebeurt, zal de premier haar ontslag indienen.

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen