Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Vergadering van de waarheid voor Vivaldi: ‘Er is vertrouwen’

Egbert Lachaert na zijn vorige bezoek aan het paleis. Vrijdag moet hij terug maar eerst ziet hij alle partijvoorzitters.Beeld Photo News

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) roept vanochtend de voorzitters van PS, sp.a, CD&V, cdH, MR, Ecolo en Groen opnieuw samen. Het wordt de vergadering van de waarheid: kan Vivaldi starten?

en

Lachaert wordt deze middag op het paleis verwacht. De koning wil weten of de Vivaldi-coalitie met de vier grote politieke families levensvatbaar is. Tegen 17 september moet er een nieuwe federale regering zijn, want dan loopt het vertrouwen in Wilmès II af. Anders worden nieuwe verkiezingen stilaan onafwendbaar.

Lachaert lijkt op de goede weg. Na dagenlang masseren heeft hij sp.a en CD&V overhaald. Op vraag van CD&V schuift ook cdH aan. Of de partij van voorzitter Maxime Prévot ook aan de tafel zal blijven, is onduidelijk. PS en MR zitten daar niet op te wachten. Als cdH toetreedt, is PTB de enige oppositiepartij in Wallonië.

Tijdens een vergadering donderdagmiddag probeerden de Vivaldi-voorzitters een werkbare basis te vinden voor de onuitgegeven coalitie. Volgens meerdere bronnen werd er stevig gediscussieerd. “Het was niet makkelijk, maar er is vertrouwen gegroeid tussen de verschillende partijen”, reageert een onderhandelaar.

Hard tegen onzacht

Vooral over de kernuitstap ging het hard tegen onzacht. Volgens de wet moeten de kerncentrales in ons land sluiten tegen 2025, tenzij de stroombevoorrading straks in gevaar komt. Wellicht zal hier een onderzoek naar opgestart worden. Maar Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet eist dat de kernuitstap sowieso wordt doorgevoerd.

Ook over de jaarlijkse stijging van het gezondheidsbudget – de groeinorm – is nog onenigheid. De socialisten en groenen pleiten voor een toename van 2,5 procent. De liberalen willen een lager cijfer. Er is ook een technische discussie over wat in deze groeinorm wordt meegerekend en wat niet. Na de coronacrisis is het wel duidelijk dat de gezondheidszorg een financiële injectie nodig heeft.

De verlenging van de abortustermijn was tot nu toe een splijtzwam binnen Vivaldi, omdat CD&V er absoluut niet van wil weten. Er lijkt echter een compromis in zicht. “Het debat in het parlement moet voortgezet worden, met respect voor de coalitiepartners”, vertelde PS-voorzitter Paul Magnette donderdagavond op RTBF. De Vivaldi-partijen willen in het parlement zoeken naar een consensus over het dossier.

Rond eerlijke fiscaliteit zijn er nog een aantal vraagtekens. Het is nog niet duidelijk welke vorm de vermogens(winst)belasting zal aannemen die socialisten, groenen en christendemocraten eisen. De liberalen zijn een koele minnaar van nieuwe belastingen. Ze willen dat die gecompenseerd worden via lastenverlagingen. Ook over het institutionele luik, zoals de voorbereiding van een staatshervorming tegen 2024, is nog weinig beslist. Wellicht wordt dat een werk op middellange termijn.

Over wie straks formateur wordt, staan de zenuwen strak gespannen. De namen die het vaakst genoemd worden, zijn Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS). De liberaal en de socialist zijn de topkandidaten voor het premierschap. Ze hebben ervaring en zijn tweetalig. Maar het is ook mogelijk dat Lachaert voorlopig aan zet blijft, vertelde Magnette donderdag. Voor huidig premier Sophie Wilmès (MR) of Koen Geens (CD&V) is er maar weinig animo.

De PS-voorzitter klonk alvast optimistisch: “We zijn nog niet klaar om te vertrekken, maar ik hoop echt dat Lachaert morgen met goed nieuws naar de koning kan.”