©  BELGAIMAGE

Rode Duivels zonder De Bruyne, Hazard en Courtois tegen Denemarken

Geen Kevin De Bruyne. Geen Eden Hazard. Geen Thibaut Courtois. Vincent Kompany is gestopt. En Romelu Lukaku is net terug uit vakantie. De Rode Duivels spelen vanavond in Kopenhagen hun eerste interland in de Nations League zonder het kloppend hart van het team.

De Nations League is een ­competitie die al van bij zijn ­oprichting ter discussie staat. Nóg meer wedstrijden met ­inzet, nóg meer belasting. ­Thomas Meunier sprak er deze week zijn afkeer over uit, ­andere spelers hielden zich meer op de vlakte maar hun ­lichaamshouding verried ongeveer hetzelfde.

Roberto ­Martinez vindt het wel een geschenk. Logisch, de bondscoach moet zich ­tevredenstellen met een handvol wedstrijden per jaar. Als er dan nog enkele dreigen weg te vallen, vraagt hij zich af hoe plezant het nog is bondscoach te zijn. Het is dan ook al bijna tien maanden geleden, na de 6-1 tegen Cyprus in november.

Geen creativiteit

Zonder Eden Hazard en De Bruyne zijn de Duivels beroofd van hun creativiteit. Hazard, die gisteren pas voor het eerst met de groep trainde, kan ­misschien wel invallen. ­Courtois zit alweer in Madrid en Lukaku heeft maar vier ­trainingen in de benen na zijn veel te korte vakantie. Het is aan anderen zoals Denayer, Castagne, Tielemans en ­Carrasco om de eer hoog te houden. “We zijn nu al twee jaar aan het samenwerken”, ­aldus Martinez. “Onder ­anderen Mechele en Denayer werken al heel hard. Dit is een mooie gelegenheid voor hen om zich te tonen. We kunnen hieruit veel informatie halen.”

Niet dat De Bruyne en Hazard met hun 29 jaar al zo oud zijn, maar we krijgen vanavond wel een blik op de toekomst. De ­nabije en verre. Op de drempel van het komende, waanzinnige drukke seizoen - met ongetwijfeld enkele geblesseerde en oververmoeide spelers in de kern van het EK 2021 - is het goed te weten dat er al dan niet sterke vervangers klaarstaan, hoe breed de kwaliteit van de huidige kern eigenlijk wel is.

Interland goede zaak

In die zin is deze interland een goede zaak. Het is tenslotte een match met inzet. Met een waardevolle tegenstander ook. Denemarken verloor al dertig ­interlands op rij niet meer. Maar daar zat geen opmerkelijke tegenstander bij, tenzij dan in de achtste finale op het WK, toen er tegen Kroatië na strafschoppen werd verloren. “We kijken er echt naar uit”, besloot Martinez. “Schmeichel, Christensen, Eriksen... Denemarken is een sterk team. Het wil ­aanvallen en dat willen wij ook. Het wordt een interessante match.” (lvdw)

MEER OVER DE RODE DUIVELS