Een vrouw ondergaat een coronatest.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw ondergaat een coronatest. © Photo News

De supersnelle coronatest komt eraan: “Een potentiële gamechanger”

Grote farmaceuten ontwikkelen coronatests die in een kwartier duidelijk maken of je bent besmet. De sneltests zijn een potentiële doorbraak en kunnen de druk op de overvraagde labs mogelijk verminderen. “Dit kan een gamechanger zijn.”

2 reacties

  • Danny Van den Branden

    4 jaar geleden
    De nagel op de kop, het is echt een game. Het volk wil het maar niet begrijpen.
  • michel van dam

    4 jaar geleden
    Hopelijk test deze alleen covid-19 en geen ander soort virussen wat er ook in ons lichaam zit, anders blijven wij allemaal weer positief zoals voorheen.
  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
    PREMIUM

    Vergeetach­tig­heid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziek­te: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”

    Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe.