‘Quarantaine wordt snel gereduceerd tot 5 à 7 dagen’

De Franse regering bereidt een inkorting van de quarantainemaatregelen voor. De quarantaine van veertien dagen wordt snel verleden tijd en zal worden ingekort tot zeven, misschien zelfs vijf dagen. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Véran zaterdag gezegd in een interview op de Franse televisiezender BFMTV.

“Ik heb de wetenschappelijke autoriteiten gevraagd om mij een advies te geven om deze befaamde periode van twee weken, die ongetwijfeld te lang is, in te korten’, zei Véran. Wel voegde hij er aan toe dat Frankrijk geen plannen heeft om de quarantaine verplicht te maken, zoals in sommige landen, noch om thuiscontroles uit te gaan voeren.

Verwacht wordt dat de Franse overheid de vermindering van de duur van de quarantaine de komende dagen zal aankondigen.

Het advies van de regeringsdeskundigen, dat nog niet openbaar is gemaakt, is volgens de zondagskrant Le Journal du Dimanche, al aan de regering overgemaakt. Men pleit voor een verkorting van de isolatieperiode tot zeven dagen. Bij het begin van de Covid-19-epidemie was die vastgesteld op twee weken.

Tijdens de zomer had Véran wetenschappers gevraagd om de strategie en de modaliteiten van de quarantaine te onderzoeken. Het doel is om het anti-epidemische verdedigingsschild – het zogenaamde ‘test – traceer – isoleer’-drieluik – effectiever te maken. 

Regels blijven vaag

Een van de problemen is dat de regels van de quarantaine (Wie moet er geïsoleerd worden? Hoe? Wanneer?) in de ogen van het grote publiek vaag blijven, vaak omdat de autoriteiten te weinig over het onderwerp hebben gecommuniceerd.

Het tweede probleem is dat de gunstige zomercijfers de perceptie van gevaar hebben verminderd. Ook hebben sommige mensen zich voor niets geïsoleerd. 

Epidemioloog Martin Blachier waarschuwt in Le Journal du Dimanche voor ‘onnodige quarantaines’. Dat betekent dat mensen verkeerd geïnformeerd zijn over wat een riskant contact juist is. Tenslotte beëindigen sommigen de quarantaine sneller dan wenselijk is. Omdat ze bang zijn hun job te verliezen of omdat ze kampen met psychologische problemen die door de quarantaine zijn veroorzaakt.

Meeste besmettingen treden op binnen de eerste vijf dagen van de symptomen…

De Franse gezondheidsautoriteiten wijzen erop dat de wetenschappelijke kennis over het coronavirus sinds het begin van de crisis sterk is uitgebreid. Het risico op overdracht van het virus is aan het einde van de quarantaine minder groot. 

Volgens epidemioloog Antoine Flahault, directeur van het Institute for Global Health in Genève, blijkt uit de verzamelde gegevens dat de meeste besmettingen binnen de eerste vijf dagen na het verschijnen van de symptomen optreden. ‘Als we deze vijf dagen al zouden kunnen respecteren, zouden we waarschijnlijk een paar dragers laten passeren, maar het lijkt erop dat de kracht van de besmetting laag is. Vijf tot zelfs zeven dagen zijn een pragmatisch compromis. Hoe korter het is, hoe makkelijker het na te leven en te controleren is en hoe effectiever het is. We kunnen niet beweren dat het risico nul is, maar de maatregel zal dan makkelijker sociaal aanvaard worden.’

Onnodige quarantaines vermenigvuldigen zich…

Andere epidemiologen zijn tegen een versoepeling van de quarantainemaatregelen. ‘Zeven dagen zou niet verstandig zijn,’ zegt William Dab, voormalig directeur-generaal van de Franse Gezondheidsdienst. ‘Het is een gok die riskant lijkt. Maar als een dergelijk besluit op economische gronden gerechtvaardigd zou zijn, omdat het voorzorgsbeginsel in evenwicht moet zijn met het sociale leven, is het begrijpelijk. Zolang het goed aan de bevolking wordt uitgelegd.’

De belangrijkste voorwaarde daarbij blijft dat het testsysteem wordt verbeterd. Het lange wachten op resultaten – in Frankrijk vaak nog 3,5 dag – maakt dat het aantal onnodige quarantaines zich blijft vermenigvuldigen.’

Meer