Direct naar artikelinhoud
Justitie

Advocaat van Reuzegom-lid dat peetvader van Sanda Dia zou worden: ‘Hij is ook een vriend verloren’

Advocaat van Reuzegom-lid dat peetvader van Sanda Dia zou worden: ‘Hij is ook een vriend verloren’
Beeld VTM

Johan Platteau, advocaat van Reuzegom-lid P.O. (22) en een van de advocaten die bijkomend onderzoek hebben gevraagd, pleit voor begrip voor zijn cliënt. ‘Hij is ook een vriend verloren’, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. ‘Omdat hij zo’n vriendschap voor Sanda voelde, zou hij na de doop zelfs zijn peetvader worden.’

Twee jaar na de fatale doop van studentenclub Reuzegom, die Sanda Dia (20) het leven kostte, hebben vijf partijen vorige week bijkomend onderzoek gevraagd. Daardoor werd de beslissing van de Hasseltse raadkamer voor onbepaalde tijd uitgesteld. Sven Mary, die de familie van Dia vertegenwoordigt, noemde het een vertragingsmanoeuvre. Maar daar is Platteau het niet mee eens: “We willen dat het proces goed verloopt. Maar daarvoor moeten er nog enkele dingen worden uitgeklaard”, reageert hij bij Radio 1 op zijn collega Mary. 

Waarom het dan zo lang geduurd heeft voordat er bijkomend onderzoek werd gevraagd? “Ik heb het dossier niet gelezen tot ik wist dat mijn cliënt vervolgd dreigde te worden”, aldus Platteau. “Om vervolgd te worden moet er immers een strafwet overtreden zijn.” Of er volgens Platteau dan geen strafwet is overtreden door zijn cliënt? “Ik stel enkel vast dat het parket beslist heeft om achttien mensen te vervolgen. En het is niet plezant om vervolgd te worden en in onzekerheid te leven.” Per slot van rekening heeft P.O. dezelfde belangen als de nabestaanden van Sanda Dia, benadrukt advocaat Platteau.

Lees ook:
Sven Mary verdedigt vader van Sanda Dia in Reuzegom-zaak: ‘Ik ga die studenten gek maken’

Welke rol zijn cliënt precies heeft gespeeld bij de doop die tot de dood van Sanda leidde, wil Platteau niet zeggen: “Daartoe voel ik me nu niet geroepen. Ik oordeel ook niet, maar verdedig. Alleen zal ik dat nu niet doen, dat doe ik tijdens het proces.”

Wel verduidelijkt hij nog even dat P.O. een tamelijk hechte band had met Dia. Daarom zou hij peetvader worden. “Maar pas na de doop”, dat is belangrijk om mee te geven volgens Platteau. Zo’n peetvader moet er onder meer voor zorgen dat een schacht heelhuids op zijn kot geraakt als hij te veel gedronken heeft.

Voorts noemt Platteau het onjuist dat Reuzegom continu een elitair clubje wordt genoemd, de leden zouden allemaal rijkeluiszoontjes zijn met invloedrijke ouders: “Ik vrees dat men er een klassenstrijd van wil maken. (...) Ze moeten nu met achttien verantwoording afleggen, dus ze worden niet gespaard.”