©  AP

Djokovic reageert op uitsluiting US Open, maar krijgt bakken kritiek: “Zoiets doe je gewoon niet”

Exit Novak Djokovic op de US Open. De Servische nummer één werd uitgesloten nadat hij, zij het onopzettelijk, een lijnrechter raakte met een bal. Geen 18de grandslamtitel dus. “Het spijt me buitengewoon”, reageerde Djokovic op het incident via zijn sociale media-kanalen.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Consternatie op US Open: Novak Djokovic gediskwalificeerd nadat hij ongewild lijnrechter raakt

Een verkeerd getimed frustratiemoment zorgde voor het tennisincident van 2020. De blik op het gezicht van Djokovic sprak boekdelen. Hij raakte ongewild een lijnrechter recht in de keel en moest zijn koffers pakken. Goed voor zijn eerste nederlaag van het jaar. Pijnlijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leeg

“Deze hele situatie heeft me erg verdrietig en leeg gemaakt”, aldus de Serviër. “Ik heb gecheckt hoe het met de lijnrechter is en de toernooileiding vertelde me dat ze zich godzijdank goed voelt. Het spijt me buitengewoon dat ik haar zoveel stress heb bezorgd.”

“Wat betreft de diskwalificatie. Ik moet naar mezelf kijken, aan mijn teleurstelling werken en dit alles omzetten in een les voor mijn groei en evolutie als speler en mens. Ik bied aan het toernooi en iedereen die ermee te maken heeft mijn excuses aan voor mijn gedrag. Ik ben erg dankbaar voor de steun van mijn team en familie en mijn fans die er altijd voor me zijn. Bedankt en het spijt me heel erg.”

Kritiek

“Ik zag het incident zelf niet”, liet tegenstander Pablo Carreno Busta weten. “Ik vierde met mijn coach het feit dat ik net de service van Djokovic had gebroken. . Dat is wel het laatste wat je verwacht als je tegen Novak speelt. Ik denk dat er geen opzet in het spel was. Het was een kwestie van pech.”

Alexander Zverev nam het (enigszins) op voor Djokovic. “Hij sloeg een tennisbal weg en het is dan heel onfortuinlijk dat je daarbij een lijnrechter raakt en ook nog op een gevoelige plek. Er was weinig aan de hand geweest als die bal niemand had geraakt. Het was een kwestie van centimeters. De reglementen zijn hier echter duidelijk over. De supervisors hebben hun werk gedaan. Het pakt heel ongelukkig voor Novak uit. Hij zal hier nog wel even van slag door zijn.”

Maar er kwam toch vooral kritiek op de nummer één van de wereld.

“Het is erg onfortuinlijk voor iedereen”, aldus Denis Shapovalov, die David Goffin uitschakelde in de 1/8ste finales. “Ik heb ook al in die situatie gezeten dus ik weet precies hoe Novak zich voelt. Hij had geen intentie om die vrouw te raken en gelukkig is ze oké. Maar het had veel en veel erger kunnen aflopen. Het is gewoon een ongelukkig incident. Hopelijk leert Novak hiervan. De bal had eender waar kunnen belanden.”

“Ik wist even niet wat te zeggen, zoals iedereen waarschijnlijk”, reageerde ex-tennistopper Alex Corretja bij Eurosport. “Zo onverwacht. Het is ongelooflijk hoe één centimeter niet alleen een wedstrijd maar ook de toekomst en geschiedenis van onze sport kan veranderen. Novak verloor zijn focus na enkele mindere punten en had al eens een bal gevaarlijk naar de kant geslagen. Hij had zijn emoties niet onder controle en had dan de pech om een lijnrechter te raken. Hij moest wel gediskwalificeerd worden, dat zijn de regels. Ze hadden geen andere keuze. Spijtig, maar hij moet leren om zijn emoties onder controle te houden. Dit is een wijze les voor jonge tennisspelers.”

 ©  AFP

Ook Mats Wilander vond dat de uitsluiting van Djokovic niet meer dan terecht was. “Dit kan je gewoon niet doen”, aldus de zevenvoudige grandslamwinnaar. “Oké, veel meer pech kan je niet hebben, maar het is niet dat hij de bal naar een ballenjongen rolde. Hij raakte de bal harder dan hij wilde en dus was het duidelijk een ongeluk. Maar je doet dat gewoon niet. Ik heb de herhalingen bekeken en het is duidelijk dat een uitsluiting op zijn plaats was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis