Ouders vermoorde Annick Van Uytsel: "Het gemis wordt alleen maar groter. Doodgaan zou ik geen straf vinden."

© BELGA

Het vierde seizoen van ‘Kroongetuigen’ start donderdag op VTM. In het programma van Jeroen Wils worden ophefmakende moordzaken gereconstrueerd. De eerste aflevering rakelt alvast een nog zeer recent verleden op: de zaak Ronald Janssen, de moordenaar van Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans.

gjs

De vierde reeks van Kroongetuigen telt acht afleveringen. Maar de zevende volgende uitzendingen worden voorlopig nog angstvallig geheim gehouden om de daders in de zaken niet de kans te geven de uitzending door een rechtbank te verbieden, zoals in het verleden reeds gebeurde.

Met Ronald Janssen reconstrueren Jeroen Wils en zijn team een zaak die nog “vers in het collectief geheugen ligt”, zegt hoofdredacteur Kris Hoflack. Het is inderdaad nog geen tien jaar geleden dat de 18-jarige Annick Van Uytsel werd ontvoerd en vermoord door Janssen in de buurt van Schaffen, bij Diest. De moorden op het koppel Shana en Kevin dateren zelfs nog maar van 2010. In 2011 werd Janssen door het hof van assisen tot levenslang veroordeeld.

Ouders van Annick Van Uytsel lijden nog dagelijks

"Ik sta elke morgen op en ga elke avond slapen met gedachten aan mijn vermoorde dochter", vertelt Annicks moeder Martine aan Het Laatste Nieuws. "Het is nu 10 jaar geleden dat ze uit ons leven is weggerukt door Ronald Janssen, maar het gemis wordt alleen maar groter. Doodgaan zou ik geen straf vinden. Is het vandaag nog? Ik zou blij zijn."

Ook Annicks vader ziet nog dagelijks af. "Ik heb evenmin schrik om morgen te sterven. Ik beleef geen fun meer aan mijn leven. Elk moment van geluk wordt bij mij meteen onderdrukt door herinneringen aan mijn dochter. Zie ik een opa met zijn kleinkind, dan denk ik onmiddellijk: Annick zal me dat niet meer kunnen schenken. Een opzwepend liedje op de radio? De vreugde duurt bij me twee seconden."

Dat het parket-generaal zijn toestemming en medewerking verleent aan dit programma, noemt Wils “uitzonderlijk”, grotendeels te verklaren doordat het programma zo dicht mogelijk bij de “juridische waarheid” blijft.

"Begrijpen wat er zich in het hoofd van de dader afspeelde"

'Kroongetuigen' brengt zaken die veel ophef hebben veroorzaakt in de publieke opinie opnieuw onder de aandacht, “zodat ze niet vergeten worden door de geschiedenis”, zegt Hoflack. Wils, criminoloog van opleiding, wil met dit programma, dat gemaakt wordt door het interne productiehuis van Medialaan, “begrijpen wat er zich in het hoofd van de dader heeft afgespeeld”.

"We willen voorkomen dat hij opnieuw vrij rond kan lopen"

De ouders van Annick Van Uytsel en de zus van Kevin Paulus loofden de serene manier waarop het programma wordt aangepakt. Maar dit programma heeft ook een ander doel, zeggen de ouders van Annick. “Door deze zaak opnieuw onder de aandacht te brengen, willen we de rechters die in de toekomst zullen beslissen over een eventueel vervroegde vrijlating van Janssen eraan herinneren tot wat hij in staat is. Wij willen verkomen dat hij, net zoals Michelle Martin (de ex-vrouw van Dutroux kwam in 2012 vervroeg vrij, red.), opnieuw vrij rond kan lopen”, zegt Eddy Van Uytsel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen