Direct naar artikelinhoud
Zaak-De PauwUpdate

Bart De Pauw moet zich verantwoorden voor correctionele rechtbank

Bart De Pauw moet zich verantwoorden voor correctionele rechtbank
Beeld © VRT

Televisiemaker Bart De Pauw wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor belaging en elektronische overlast. ‘Wij behouden onze argumenten voor de openbare zitting’, zeggen zijn advocaten

“Wij hebben veel te zeggen, maar niet nu.” Met die woorden verlieten advocaten John Maes en Michaël Verhaeghe de zitting van de Mechelse rechtbank.

De VRT zette eind 2017 de samenwerking met Bart De Pauw stop na interne klachten over seksueel overschrijdend gedrag. Het Mechelse parket opende daarop een strafonderzoek. “Na het afronden van het onderzoek heeft het parket een eindvordering opgesteld”, zegt de Mechelse parketwoordvoerder Lieselotte Claessens. “Wij vragen de zaak te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het gaat hier niet over schuld of onschuld, het gaat over aanwijzingen.”

In deze fase werd er geen debat gevoerd over de grond van de zaak of over schuld of onschuld. Dat zal tijdens het correctionele proces gebeuren.

Confrontatie

Geen van de procespartijen verzet zich tegen een doorverwijzing. Christine Mussche, die een tiental vrouwen vertegenwoordigt, wou na afloop niet reageren. Zij stuurde jarenlang aan op een minnelijke schikking, maar Bart De Pauw wou daar niet van weten. Het is vooral hijzelf die aanstuurt op een openlijke confrontatie met de burgerlijke partijen, onder wie een aantal bekende Vlaamse actrices. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld”, zei hij daarover. 

Een kamer met drie rechters zal zich nu over het dossier buigen. Als het tot een proces komt, riskeert Bart De Pauw twee jaar gevangenisstraf.